Cross-over programma wint VBHC Collaboration Award 2016

Uniek programma maakte al bijna 300 extra niertransplantaties bij leven mogelijk
Samenwerking op landelijk niveau tussen donoren, patiënten, alle academische centra, transplantatieprofessionals, een centraal laboratorium en de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Hiermee won het Nederlandse cross-over programma op 7 april de VBHC-excellence award 2016 in de categorie Collaboration.

‘Working Together for Patient Value’ was het thema dit jaar. Het cross-over programma, uniek in de wereld, stelt samenwerking in dienst van de patiënt. Hierdoor werden er tussen 2004 en 2014 bijna 300 extra niertransplantaties bij leven mogelijk.Cross-over nierdonatie is een ruilprogramma en maakt het mogelijk dat nierpatiënten toch een passende donornier ontvangen als ze geen passende levende nierdonor hebben. Bijvoorbeeld als de bloedgroepen van donor en ontvanger niet bij elkaar passen of als de ontvanger antistoffen heeft tegen de nier die zijn of haar donor wil afstaan. Omdat nierpatiënten na transplantatie niet (meer) hoeven te dialyseren, levert het ruilprogramma een enorme besparing op. In de afgelopen 10 jaar was dit zo’n 100 miljoen euro.

Hoe werkt cross-over?
Alle transplantatiecentra in Nederland melden hun cross-over kandidaten aan bij de NTS. Een computerprogramma zoekt elke drie maanden naar ruilmogelijkheden. Een centraal laboratorium voert kruisproeven uit. Deze moeten negatief zijn; dan is transplantatie mogelijk. De donor van paar A doneert aan de ontvanger van paar B en de donor van paar B doneert aan de ontvanger van paar A. Dit kan ook met 3 of maximaal 4 koppels. Zo kon Wim alsnog via het cross-over programma zijn buurman Nico helpen. > lees hun verhaal op http://www.transplantatiestichting.nl/interviews/nu-kon-ik-met-1-nier-2-mensen-gelukkig-maken

cross-overNederland eerste land ter wereld
Het cross-over programma is een initiatief van het Erasmus MC, onder leiding van Prof. Willem Weimar. Nederland is het eerste land ter wereld waarin de acht transplantatiecentra landelijk zijn gaan samenwerken om cross-over nierdonatie bij leven mogelijk te maken. Inmiddels hebben ook het Australië, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en België een eigen programma. Op termijn kunnen landen overwegen om hun cross-over programma’s aan elkaar te knopen. Hoe groter de groep deelnemers, hoe meer kans immers op het vinden van een match voor nierpatiënten met een zeldzame weefseltypering. Wie weet kan zo’n internationale samenwerking voor die patiënten uitkomst bieden.

Over de VBHC-prijs
De Value-Based Health Care (VBHC) Prize 2016 werd op 7 april 2016 voor het derde jaar op rij uitgereikt. De VBHC Prize erkent en beloont inspirerende zorginitiatieven met een focus op het creëren van excellente patiëntwaarde in termen van uitkomsten, samenwerking en kosteneffectiviteit. Elke jaar wordt één initiatief beloond met de prestigieuze VBHC Prize. Dit jaar ging deze prijs naar het Catharina Ziekenhuis en zorgverzekeraar CZ voor het contract dat zij samen sloten voor hartpatiënten, waarbij geleverde kwaliteit van zorg leidend is. Drie uitstekende initiatieven werden beloond met een van de drie Excellence Awards in de categorieën:  Patient-Outcomes; Cost-effectiveness en Collaboration.  Het Nederlandse cross-over programma won in de categorie ‘Collaboration’.

Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen