Vanmiddag 14:30 uur AO Geneesmiddelenbeleid

0
955

Op woensdag 13 april 2016 van 14.30 tot 18.30 uur overlegt de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport met minister Schippers van Volksgezondheid over het geneesmiddelenbeleid.

Sneller nieuwe medicijnen
Het kabinet wil dat patiënten sneller beschikking krijgen over nieuwe medicijnen, maar wel tegen betaalbare prijzen. Om dat te bereiken, wil de minister meer gaan samenwerken met andere Europese landen bij de inkoop van medicijnen en onderhandelen met de farmaceutische industrie. Steeds vaker komen zeer specifieke medicijnen tegen kanker op de markt.Ook worden nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld voor kleine groepen ernstig zieke patiënten. Deze medicijnen kunnen de kwaliteit van leven spectaculair verbeteren en zelfs mensen volledig genezen. Wel zijn deze geneesmiddelen meestal ontzettend duur, soms wel 500.000 euro per patiënt per jaar.

Uitgaven dure medicijnen
In 2014 gaven Nederlandse ziekenhuizen voor 147 duizend patiënten in totaal 1,7 miljard euro uit aan dure medicijnen. In 2013 was dat 1,5 miljard euro en in 2012 1,2 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van informatiecentrum Vektis. Het gaat dan vooral om kankermedicijnen en middelen tegen ontstekingsziekten, zoals reuma en chronische darmontsteking. Voor beide soorten liepen de kosten op tot ruim 620 miljoen euro. De maatschappelijke discussie gaat vooral over de prijs van kankergeneesmiddelen en nauwelijks over dure medicijnen tegen ontstekingsziekten.

Vergoeding borstkankermedicijn pertuzumab
Minister Schippers gaat met de fabrikant van het borstkankermedicijn pertuzumab onderhandelen over de prijs. Ze wil dat pertuzumab goedkoper wordt, zodat het in het basispakket kan blijven. Tijdens de onderhandelingen wordt pertuzumab vergoed door de zorgverzekering, ook voor nieuwe patiënten. Een definitief besluit over de vergoeding van pertuzumab volgt op basis van de uitkomsten van de onderhandelingen.

Vergaderinformatie
Op woensdag 13 april 2016 van 14.30 tot 18.30 uur overlegt de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport met minister Schippers over de ontwikkelingen in het geneesmiddelenbeleid.

Live volgen
Het debat is in de Groen van Prinstererzaal. U kunt live meekijken of meeluisteren.

Agenda en verslag
U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van de vergadering klaar is, kunt u dit verslag ook via deze link lezen.