KNMG steunt beweging op weg naar een Rookvrije Generatie

Opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat is de ambitie van de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie, een initiatief van de Alliantie Nederland Rookvrij. De KNMG is partner en steunt dit initiatief.

Artsen komen in hun dagelijks werk regelmatig in aanraking met mensen die ziek zijn geworden door het roken. Artsen zien daardoor de urgentie om tabaksgebruik terug te dringen. De KNMG is partner van de Alliantie Nederland Rookvrij en steunt daarmee de oproep aan iedereen in Nederland om op weg te gaan naar een Rookvrije Generatie.

Een groeiend aantal partijen slaat nu de handen ineen om kinderen die vanaf nu worden verwacht een rookvrije toekomst te geven. Dat is hard nodig. Elk jaar beginnen zo’n 37.000 kinderen met roken. Dat zijn ongeveer 100 kinderen per dag! Ruim de helft van de mensen die blijven roken sterft aan de gevolgen ervan. Jaarlijks ruim 20.000 Nederlanders. Daarnaast overlijden jaarlijks ook nog enkele duizenden mensen aan de gevolgen van meeroken. Voor ouders is het moeilijk om hun kinderen rookvrij te laten opgroeien. Kinderen komen op nog teveel plekken onvermijdelijk in contact met sigaretten.

In het KNMG-standpunt Tabaksontmoediging spreekt de KNMG ook haar ambitie uit eraan te willen bijdragen dat kinderen kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving. Schoolpleinen, sportvelden, speeltuinen, pretparken, auto’s zouden daarom rookvrij moeten worden. De beweging op weg naar een rookvrije generatie wil stap-voor-stap de plekken waar kinderen komen rookvrij maken én vrij van de verleiding om te gaan roken.

Artsen vervullen een belangrijke rol om patiënten te vertellen over de schadelijke gevolgen van roken en te adviseren om te stoppen en hen daar zo goed mogelijk bij te ondersteunen. Artsen dragen op die manier bij aan de Rookvrije Generatie. Als mensen stoppen met roken, belonen ze hiermee niet alleen zichzelf met een langer en gezonder leven, maar helpen ze ook de toekomstige generatie om rookvrij op te groeien. Artsen van Nederland: kom in beweging en draag bij aan het bereiken van een rookvrije generatie!

Bron: KNMG