Onderzoeksinstituut MOVE van de Vrije Universiteit start onderzoek effect fit20

0
7020

Trainingseffecten en conditie fit20 gedurende drie maanden gemeten
Hattem, 25 april 2016. Gedurende drie maanden doen masterstudenten Kevin Wijmer en Casper de Wit, onderzoek naar de effecten van fit20. De studenten Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit (VU), onderdeel MOVE, in Amsterdam testen in welke mate het uithoudingsvermogen en spierkracht verbeteren door de wekelijkse fit20 training. Voor deze test zoeken de studenten kandidaten die – in de regio Amsterdam, Amstelveen en Almere – van start gaan met een wekelijkse fit20 workout van slechts 20 minuten per week. Voor de controlegroep wordt eveneens gezocht naar kandidaten die gedurende de komende drie maanden geen nieuwe sportactiviteit oppakken.

Resultaten
De resultaten van het onderzoek worden na de zomer gepubliceerd. Masterstudenten Wijmer en De Wit: “Krachttraining kan van meerwaarde zijn voor verbetering van het uithoudingsvermogen. Met dit pilotonderzoek trachten wij te achterhalen of slechts 20 minuten High Intensity Training (H.I.T.) per week leidt tot een verbetering van kracht en uithoudingsvermogen.” De pilotstudie is in week 16 van start gegaan, de instroomperiode duurt tot medio mei 2016.

Directeur van fit20, Walter Vendel: “Aan de hand van de reacties van onze klanten en de positieve effecten op het ziekteverzuim, zien we dat het trainen volgens de fit20 methode een merkbaar verschil maakt op het lichaam. Met dit onderzoek hopen we straks aan te kunnen tonen dat deze H.I.T.-methode bewezen effectief is.”

Bewegingslab
De trainingsvorderingen van de eerste groep worden met wetenschappelijke metingen bijgehouden. Het effect van fit20 op het uithoudingsvermogen en spierkracht wordt in het bewegingslab van de VU gemeten. Ook krijgen kandidaten een inspanningstest op een fietsergometer. Eveneens worden de veranderingen in de lichaamssamenstelling gemeten. Kandidaten kunnen ook meedoen aan de ‘spiervermoeidheidstest’, waarmee het effect van fit20 op het spieruithoudingsvermogen wordt gemeten.

In drie maanden worden beide groepen twee keer getest op hun algemene conditie en spierkracht. Kandidaten uit de eerste groep trainen 12 weken bij fit20, deelnemers uit de controlegroep worden verzocht in deze periode geen nieuwe sport op te pakken. Voor deelnemers uit beide groepen geldt dat er geen ernstige gezondheidsklachten aanwezig dienen te zijn. Na 12 weken worden de resultaten van beide groepen naast elkaar gelegd.

Over fit20
fit20 is een High Intensity Trainingsmethode (HIT) gebaseerd op wetenschappelijke studies en onderzoeken. fit20 heeft ruim 70 studio’s in Nederland, waarvan zeven in-company. Iedere fit20 studio is ingericht met hoogwaardige trainingsapparatuur. Alle fit20 personal trainers zijn deskundig opgeleid en gecertificeerd door de fit20 Academy. Een recent overzicht van de fit20 studio’s in Nederland staat op www.fit20.nl.