
Hersenletsel zet relatie onder druk
ArrayDag van de Beroerte 10 mei 2016: 7 op de 10 relaties stranden na een beroerte
InteraktContour vraagt op 10 mei aandacht voor de gevolgen van hersenletsel. Hersenletsel zet relaties onder druk. In zo’n 7 op de 10 gevallen volgt uiteindelijk een (echt)scheiding, zo leert de ervaring. InteraktContour vraagt daarom tijdens de Dag van de Beroerte op 10 mei a.s. aandacht voor de thuissituatie. Wat volgt er na ziekenhuisopname en revalidatie, wanneer de patiënt en zijn naaste(n) het zelf thuis moeten gaan redden? Veel relaties redden het niet. Toch is er altijd iets mogelijk.
We weten dat patiënten die een beroerte hebben gehad lang kunnen tobben en moeite hebben hun leven weer vorm te geven. Soms is werken niet meer mogelijk. We zien concentratieverlies en passiviteit.
Elk jaar krijgen ongeveer 46.000 mensen een beroerte. Vanuit de zorg is er veel aandacht voor de zichtbare gevolgen hiervan. Eenmaal thuis lopen patiënten en hun naasten echter vaak tegen veel onbegrip en onkunde op. Zeker omdat onzichtbare gevolgen vaak niet direct wordt herkend als hersenletsel.
Marleen Aben, neuropsycholoog bij InteraktContour: “Iemand met hersenletsel kan vaker boos zijn, vermoeid, somber, heeft vaak geheugenproblemen en moeite met communiceren. Met name deze gedragsveranderingen zetten de relatie onder druk. Gelukkig is er nog veel mogelijk. Door bijvoorbeeld partners mee te nemen in de behandeling, thuis en in groepsverband. Dit werkt aan diverse kanten positief: partners krijgen zelf weer handvatten om verder te kunnen. Ze begrijpen beter wat er aan de hand is, waardoor ze ook beter met elkaar kunnen communiceren. Ze leren hun verwachtingen bij te stellen. De kans is zo ook groter dat een stel het samen gaat redden.“
Kijk op www.interaktcontour.nl/dagvandeberoerte wat er in welke plaats te doen is.