Zinnige Zorg Award: nominatie voor huisartsen-app

0
1098

Hardnekkige huiduitslag? Kind met koorts? Iedereen twijfelt wel eens of een bezoek aan de huisarts nodig is. Op initiatief van de Huisartsenpost Apeldoorn is daarom de App ‘Moet ik naar de dokter?’ ontwikkeld. De App helpt de gebruiker te beoordelen óf en zo ja wanneer de huisarts geraadpleegd moet worden. De App geeft aan wat mensen zelf kunnen doen om hun klachten te verlichten en in welke gevallen ze alsnog beter de huisarts kunnen bellen. De landelijke App informeert patiënten en bespaart huisartsen waar mogelijk kostbare tijd. Reden genoeg voor een nominatie voor een Zinnige Zorg Award, de publieksprijzen die zorgverzekeraar VGZ toekent aan zorginitiatieven die leiden tot zinnige en betaalbare zorg.

De Moet Ik Naar De Dokter app ondersteunt de gebruiker met een interactieve vragenlijst bij zijn vraag of het nodig is om bij een medische klacht een arts te raadplegen. Op basis van de input van de gebruiker adviseert de App de gebruiker bij de zorgvraag. Het idee is dat de gebruiker pas een patiënt wordt op het moment dat de App adviseert om contact op te nemen met de huisarts. De doelgroep van de App omvat alle inwoners van Nederland in de leeftijd van 12 tot en met 65 jaar.

Zelfzorg?
Gebruik van de App vermijdt onnodig bezoek aan de huisarts en bevordert zelfmanagement van de patiënt. De overheid doet in toenemende mate een beroep op zelfzorg en eigen verantwoordelijkheid, ook omdat de zorgkosten in Nederland al decennia lang fors stijgen.

Zinnige Zorg Award?
De Moet Ik Naar De Dokter app is een voorbeeld van zinnige zorg. Samen met zorgaanbieders en andere betrokkenen maakt zorgverzekeraar VGZ werk van zinnige zorg. Zinnige zorg is betaalbare zorg die de patiënt centraal zet en verspilling en overdaad vermijdt. Het kan in de zorg eenvoudiger, logischer, slimmer en met meer aandacht voor de patiënt. VGZ zoekt naar ideeën die dat mogelijk maken en zet ze met de Zinnige Zorg Awards ook graag in de schijnwerpers. De tien genomineerde initiatieven dingen mee naar drie prijzen: tienduizend euro voor de winnaar (gouden award), vijfduizend euro voor nummer twee (zilveren award) en 2.500 euro voor de derde plaats (bronzen award). De winnaars kunnen hun prijs besteden aan zorgvernieuwing.

Uitreiking
Het Nederlandse publiek bepaalt vanaf vandaag wie de drie finalisten zijn via: www.vgz.nl/zinnige-zorg-award. Vervolgens beoordeelt een deskundige jury de drie finalisten. De jury bestaat uit Ab Klink, Dianda Veldman (NCPF) en Ben Wolderink (Poliswijzer.nl). De prijsuitreiking is op 7 juni in het hoofdkantoor van VGZ in Arnhem.

Bron: MINDD – ‘Moet ik naar de dokter?’