Etenstijd, indrukwekkende samenwerking van artsen en kinderen levert een interessante uitgave op

Array

Met gezond oud worden, moet je jong beginnen! Maar hoe doe je dat als kind? Een huisarts, een universitair hoofddocent en een diëtist die al jaren onderzoek doen bij mensen die ziek zijn geworden door hun slechte leefstijl, besloten het er niet bij te laten zitten en schreven samen met een groep kinderen het boek ‘Etenstijd’. Hierin lezen kinderen op een grappige, niet belerende toon hoe ze zelf aan de slag kunnen met gezonde voeding.

Naast het boek gaan de initiatiefnemers scholen bezoeken om kinderen te motiveren gezonder te gaan leven en met de opbrengsten van het boek gaan ze onafhankelijk onderzoek doen naar een gezonde leefstijl. Woensdag 18 mei wordt ‘Etenstijd’ gelanceerd tijdens de eerste interactieve les in groep 8 op basisschool ‘de Franciscus’ te Woerden.

1 Cover_DEF-29mrt.indd‘Etenstijd’, met een knipoog naar ‘Etenstijd’, is een op wetenschap gebaseerd boek dat helderheid schept in de overvloed aan informatie over voeding op internet en andere media. Want niet eerder werd er zoveel over voeding gepubliceerd terwijl tegelijkertijd het aantal mensen dat ziek wordt van ongezonde, of soms zelfs van te gezonde voeding, schrikbarend toeneemt. Om met een boek te komen dat zowel door kinderen, leerkrachten, voedingsprofessionals en medici gedragen wordt, hebben de makers samengewerkt met twintig kinderen, hoogleraar voedingsleer Martijn Katan, Topkok Pierre Wind, leerkrachten, een kinderarts, een verpleegkundige en een huisarts.

In het boek leggen de makers met behulp van veel vrolijke illustraties uit wat gezond en ongezond is. Waarom worden mensen dik of ziek van voedsel? Hoe lees je een etiket en hoe zorg je ervoor dat je niet wordt misleid door reclame? Ze geven handige tips en rekenen af met hardnekkige mythes. Etenstijd sluit aan bij de belevingswereld van kinderen vanaf tien jaar, maar is ook geschikt voor leerkrachten, ouders, opa’s en oma’s.

De opbrengsten van Etenstijd gaan naar onafhankelijk onderzoek naar een gezonde voeding en leefstijl bij kinderen (www.langerhansonderzoek.nl). Langerhansonderzoek is een non-profit organisatie, volledig onafhankelijk van belanghebbende partijen zoals voedselproducenten, winkelketens, geneesmiddelenfabrikanten, zorgverzekeraars etc.

Informatie over de auteurs

  • Dr. Bas Houweling is (kader)huisarts diabetes, werkte mee aan de richtlijn Diabetes van het Nederlandse Huisartsengenootschap, huisarts in Sleeuwijk en voorzitter van Langerhans.
  • Dr. Nanno Kleefstra is arts en universitair hoofddocent Interne Geneeskunde en bestuurslid van Langerhans. Hij is verbonden aan Isala in Zwolle en UMCG Groningen.
  • Drs. Kirsten Berk is diëtist en voedingswetenschapper in het Erasmus MC te Rotterdam. Zij promoveert binnenkort op de effecten van gedragstherapie op het behoud van gewichtsverlies na een zeer laag calorisch dieet.

Alle drie doen al jaren wetenschappelijk onderzoek bij mensen met overgewicht en diabetes.

De boekgegevens
Titel Etenstijd | auteurs Bas Houweling, Nanno Kleefstra, Kirsten Berk| illustraties Floortje Klinkenberg | vormgeving Imelda van der Helm| hardcover | 124 pagina’s | formaat 21 x 21 cm| prijs € 19,99 | ISBN 9789082491418| uitgever Uitgeverij Langerhans.

Meer informatie: www.basennanno.nl |Boektrailer: https://youtu.be/K4i1QEfh9mA

Bron: Uitgeverij Langerhans

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen