VGZ: Proef met online zelfhulptool voor mantelzorgers

Array

Britse onderzoekers onderzochten dat je flexibeler wordt door regelmatig kleine dingen anders te doen dan je gewend bent. Mezzo, MedicInfo en Coöperatie VGZ starten deze week een pilot om te onderzoeken of het online programma Do Something Different ook mantelzorgers kan helpen om beter voor zichzelf te zorgen.

Iets doen, omdat je het altijd zo doet. Niets menselijks is ons vreemd. Ook mantelzorgers niet. Want ook bij langdurige en intensieve zorg kunnen oude gewoontes soms in de weg zitten.

Om te achterhalen of die gewoontes te doorbreken zijn, is er speciaal voor mantelzorgers het Do Something Different- programma ‘Zorg voor Jezelf’ ontwikkeld. Dit online programma van 4 weken helpt om gewoontes te doorbreken door kleine dingen te veranderen. Hierdoor wordt het welbevinden positief veranderd en krijgen mantelzorgers naar verwachting meer grip op hun situatie en kunnen ze beter ontspannen.

Experimenteren met nieuw gedrag
Mantelzorgers die meedoen aan de pilot ontvangen regelmatig Do’s. Dit zijn kleine opdrachtjes via de telefoon (SMS) of e-mail. Deze opdrachten zijn afgestemd op de persoonlijke situatie en gewoontes van de deelnemers. De opdrachten stimuleren om direct tot actie over te gaan. Bijvoorbeeld door stapjes te zetten buiten de comfortzone en te experimenteren met nieuw gedrag. Een voorbeeld van een Do is “Oefen met nee zeggen tegen anderen. Zeg tegen jezelf: ‘mijn behoeftes zijn net zo belangrijk als die van anderen’. Voelt het soms ongemakkelijk? Dat hoort zo. Pas dan weet je dat je vooruit gaat”. In de vier weken die het programma duurt, krijgen deelnemers inzicht in belemmerende gewoontes en experimenteren ze met nieuw gedrag.

Vroegtijdige ondersteuning
Van de 4 miljoen mantelzorgers in Nederland voelt 10% zich zwaar belast. Vanwege de toenemende druk op mantelzorgers vinden zowel Mezzo als Coöperatie VGZ het van belang dat mantelzorgers in een vroeg stadium worden ondersteund, zodat zij langer en beter in balans blijven.

Aanmelden
Mantelzorgers die willen meedoen aan deze laagdrempelige manier van gedragsverandering kunnen zich tot en met 31 mei opgeven voor deze pilot. Kijk voor meer informatie vinden op mezzo.nl/dsd.

Bron: VGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen