21 mei: European Obesity Day vestigt de aandacht op de groeiende epidemie

0
2624

European Obesity Day wordt jaarlijks georganiseerd door de Europese Associatie voor de Studie van Obesitas (EASO)1 om mensen samen te brengen en om kennis te vergroten rondom obesitas en de verschillende aandoeningen die het gevolg kunnen zijn van obesitas.
Ook andere belangrijke organisaties, waaronder de Europese associaties die zich richten op kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, voeding en leverziekten doen mee aan European Obesity Day om aandacht te vragen voor de gevaren die obesitas met zich meedraagt voor die ziekten.

Veel EASO gerelateerde nationale associaties organiseren op de dag zelf verschillende activiteiten en hebben ook in de afgelopen weken diverse initiatieven ondersteund. Er waren campagnes om het bewustzijn onder het publiek te vergroten in Frankrijk en Spanje, lezingen over het belang van verse voeding in scholen en symposia aan universiteiten in Bulgarije en openbare evenementen waarbij belangrijke gezondheidsparameters zijn gemeten in Bratislava, Trnava and Kosice in Slovakije; Presentaties zijn gegeven en discussies zijn gevoerd door de Nederlandse Associatie van de Studie van Obesitas (NASO), door Italiaanse nationale en regionale overheden; en tal van adviezen rondom obesitas zijn gegeven in de media in heel Europa.

In lijn met het thema voor European Obesity Day 2016, Action for a Healthier Future, worden mensen uit heel de EU aangemoedigd om mee te doen.

“Obesitas is een complexe en chronische ziekte met talrijke oorzaken die veelal buiten de controle liggen van individuele burgers”, zeggen EASO bestuurslid Professor Ellen Blaak en NASO voorzitter Dr. Gijs Goossens. “De oorzaken varie?ren van genetische, hormonale en stofwisselingsgerelateerde factoren tot omgevingsfactoren, zoals stress, voeding en een toenemend zittend werkpatroon.”

Een gezondere leefstijl, bestaande uit een gezonde voeding en voldoende lichamelijke activiteit zijn belangrijk bij het vasthouden van een gezond gewicht en het voorkomen van chronische ziekten. Obesitas is echter een chronische ziekte en dient als zodanig behandeld te worden. Acceptatie van mensen met obesitas en de juiste ondersteuning aan hen is nodig om de juiste hulp en zorg te bieden die nodig is”, aldus Goossens en Blaak.

Verdere informatie over European Obesity Day, over obesitas, obesitaspreventie en de behandeling van obesitas vindt u op de websites van de European Obesity Day (www.europeanobesityday.eu) de EASO (www.EASO.org) en de NASO (naso.easo.org). Activiteiten kunt u ook volgen op Twitter (@EOD2016 and #EOD2016) en op Facebook https://www.facebook.com/EObesityD/

Vorig artikelTandvervanging tot 18 jaar in basispakket
Volgend artikelEASO: Zorgwekkende toename obesitas vraagt om urgente actie
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.