Zorg 2.0 in appartementencomplex Buitengewoon Zorgzaam

Studenten ROC Midden Nederland implementeren allernieuwste zorgtechnologieën
Het appartementencomplex Buitengewoon Zorgzaam in Amersfoort heeft als eerste in de provincie Utrecht een ‘Living Lab’. Daar leren studenten van het Gezondheidszorg College en het Welzijn College van ROC Midden Nederland met de allernieuwste zorgtechnologieën om te gaan.

Als ondernemende pioniers verkennen ze de mogelijkheden om ze vervolgens ook te implementeren. Dat doen zij samen met de professionals in de zorg, de bedrijven die de techniek leveren en last but not least: de zorgvragers zelf.

21e Century Skills
In Buitengewoon Zorgzaam wordt een appartement ingericht met actuele (ICT) technische toepassingen, gecombineerd op het gebied van huisautomatisering, telecomtechniek en E-health. In dit leer-werkbedrijf kijken studenten samen met bewoners welke zorgtechnologie bij hen past, zodat zij langer volwaardig zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Vanuit deze plek coördineren zij ook de dienstverlening in de wijk. Studenten geven, onder begeleiding van professionals uit het bedrijfsleven, instructie over de technologieën aan zorgprofessionals, zorgvragers en belangstellenden. Maar ook aan wijkbewoners, zodat de interactie tussen wijkbewoners en zorgvragers wordt gestimuleerd. Zo leren ze meer over ondernemerschap, zelf initiatief en de regie nemen en betere communicatie-, organisatie-  en coördinatievaardigheden; allemaal onderdelen uit de 21e Century Skills. Hierdoor gaan onze studenten straks helemaal up-to-date de arbeidsmarkt op!

‘’Vanuit deze plek coördineren studenten de dienstverlening in de wijk’’

Innovatieprijs 2016 

Het les- en stageprogramma wordt continu verrijkt met kennis en ervaring die in het Living Lab wordt opgedaan. Zo wordt het onderwijs nog beter afgestemd op de wensen vanuit de arbeidsmarkt. Daarnaast is het project ‘’Living Lab Zorgsaam’’ genomineerd voor de Innovatieprijs 2016. ROC Midden Nederland organiseert jaarlijks de Innovatieprijs om de vele onderwijsontwikkelingen, initiatieven op het gebied van ondernemerschap en innovaties binnen de organisatie zichtbaar te maken en te delen met de binnen- en buitenwereld. Ook u kunt hier nog tot 30 mei stemmen op één van de genomineerde projecten!

Bron: ROCMN