Huidkankerdag bevestigt noodzaak preventie en controle

Array

Ruim 250 verdenkingen op huidkanker bij bezoekers
Bij ruim 250 bezoekers van de Huidkankerdag afgelopen zaterdag is een vorm van huidkanker ontdekt. In 50 gevallen gaat het vrijwel zeker om een melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. De Huidkankerdag werd voor de vierde keer georganiseerd op initiatief van de beroepsvereniging van dermatologen en bewijst ook deze keer dat preventie en regelmatige controle noodzakelijk zijn. 

Een op de zes Nederlanders krijgt in zijn of haar leven een vorm van huidkanker. De verwachting is dat het aantal patiënten de komende tien jaar zal verdubbelen.

Vroege opsporing en behandeling zijn cruciaal voor de kans op genezing. Menno Gaastra, dermatoloog van Centrum Oosterwal in Alkmaar: “Het is belangrijk om te beseffen dat je de huid niet alleen moet beschermen als je op het strand ligt. Voor mensen die beroepsmatig veel buiten zijn, geldt ook extra alertheid. Dat betekent elke 2 a 3 uur smeren, je huid wat meer bedekken en indien mogelijk de schaduw opzoeken.”

unnamedTijdens de Huidkankerdag werd bezoekers uitgelegd waar je bij zelfcontrole van de huid op moet letten. Ook kregen bezoekers advies over hoe je je het beste kunt beschermen tegen UV-straling. Dermatologen controleerden de huid op verdachte plekjes.

De Nationale Huidkankerdag is een gezamenlijke activiteit van: de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, Huidpatiënten Nederland, Stichting Melanoom, het Huidfonds, La Roche-Posay, LEO Pharma en Roche Nederland. 

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen