Louise van Deth nieuwe directeur van Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland

Louise van Deth wordt met ingang van 1 juni 2016 de nieuwe directeur van Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland. De raad van toezicht van de stichting heeft unaniem voor haar gekozen en heeft met deze benoeming besloten voor een efficiënter bestuur met één directeur.

Femke Halsema, voorzitter van de raad van toezicht van de stichting waarin Aids Fonds, STOP AIDS NOW! en Soa Aids Nederland verenigd zijn, over Louise van Deth :
“Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland is een sterke organisatie, al 30 jaar activistisch in Nederland en wereldwijd, erkend om haar onvoorwaardelijke steun aan mensen met hiv. Met Louise van Deth als directeur heeft de raad van toezicht er het volste vertrouwen in dat de organisatie haar leidende rol blijft spelen in de aidsbestrijding. Samen met Louise en de staf hopen wij een volgende belangrijke stap te kunnen zetten in het terugdringen van hiv-infecties in Nederland en wereldwijd. Louise bezit de kennis, ervaring en netwerken om in de beslissende jaren tot 2030 Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland krachtig en succesvol te leiden.”

Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland heeft op dit moment 80 projecten in 20 verschillende landen. Samen met lokale partners wordt ervoor gezorgd dat juist de risicogroepen, die vaak nergens anders terecht kunnen, zich kunnen laten testen, toegang hebben tot medicatie en zelf bijdragen aan het versterken van hun rechten.

Directeur Louise van Deth wil met gedrevenheid én met zakelijk instinct werken aan een toekomst zonder aids : “Het einde van aids in 2030 is mogelijk, maar dan moeten we de komende vijf jaren fors meer investeren in preventie, hiv-testen en toegang tot medicatie, vooral onder jongeren, vrouwen en andere risicogroepen. Dan moeten we met die investeringen slim omgaan en handig gebruik maken van big data om betere resultaten te boeken.
Het betekent dat we ons wereldwijd inzetten voor voldoende geld om dit wereldprobleem nu eindelijk op te lossen. Daarvoor is internationale samenwerking noodzakelijk. Doen we dat niet dan zal de aidsepidemie weer razendsnel uitbreiden, zoals nu al gebeurt in Oost Europa.”

Sekswerkers, drugsgebruikers, mannen die seks hebben met mannen en transgenders, lopen tien tot twintig keer meer risico op een hiv-infectie dan anderen. In veel landen zijn het tegenwoordig meisjes en jonge vrouwen die het meest kwetsbaar zijn voor een hiv-infectie. Van Deth : “Als Nederlandse organisatie hebben we ervaring met het opkomen voor de rechten van kwetsbare groepen en met het bespreekbaar maken van onderwerpen die met seksualiteit te maken hebben, dus kunnen we een verschil maken in de wereld. Niet alleen het verbeteren van preventie en zorg, maar vooral het wegnemen van hindernissen en het verdedigen van rechten is van cruciaal belang voor een succesvolle aidsbestrijding.”

Louise van Deth was sinds mei 2008 directeur van STOP AIDS NOW! en medebestuurder van de stichting. De raad van toezicht heeft de samenstelling van het bestuur heroverwogen. Met de benoeming van Louise van Deth is nu definitief gekozen voor een éénhoofdige Raad van Bestuur van de stichting Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland.

dethBiografie Louise van Deth
Louise van Deth was vóór haar bestuursfunctie bij STOP AIDS NOW!, vijf jaar zakelijk directeur van Stichting Natuur en Milieu en zeven jaar adjunct directeur van het Centraal Bureau Fondsenwerving. Zij begon haar loopbaan bij investment bank Pierson, Heldring & Pierson
Bestuurlijk is zij reeds lang betrokken bij uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Ze is voorzitter van de audit commissie van de FNV. Verder was zij 15 jaar penningmeester van Mama Cash en heeft zij tal van andere bestuursfuncties bekleed.
Louise van Deth ontving een MBA van Tuck School of Business in de VS en behaalde haar doctoraal in de Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.
Zij woont in Amsterdam, samen met haar partner, en heeft 3 kinderen.

Bron: Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland