Dermatologen voorop in cosmetische zorg

Landelijke leidraad botox-injecties
Dermatologen hebben sinds kort een landelijke leidraad voor botulinetoxine-injecties (botox) bij cosmetische indicaties. Hiermee komt de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) als wetenschappelijke vereniging tegemoet aan de wens van het Ministerie van VWS voor meer regulatie van cosmetische behandelingen. Deze Leidraad Botulinetoxine-injecties is onderdeel van een reeks andere leidraden binnen de cosmetische dermatologie. Kern van de nieuwe leidraad is: veilig en vaardig behandelen met botulinetoxine.

De dermatologen zien botox-behandelingen als meer dan simpelweg een prikje geven. Een nauwkeurige uitvoering is erg belangrijk om zo het risico op complicaties zo laag mogelijk te houden. In de dagelijkse praktijk worden dermatologen veelvuldig geconfronteerd met de complicaties die optreden na het onzorgvuldig uitvoeren van een cosmetische behandeling door anderen.

Met deze leidraad laten de dermatologen zien dat ze de wens van minister Schippers om meer regulatie in de cosmetische zorg, serieus nemen. De leidraad is geen wetmatigheid, maar geeft de minimale behandeleisen en vakkennis weer waar iedere dermatoloog die botox -behandelingen uitvoert aan zou moeten voldoen. Daarnaast werkt de NVDV nog aan andere kwaliteitsnormen en leidraden voor andere cosmetische behandelingen aan de huid, zoals fillers, ooglidcorrecties, chemische peelings en cosmeceuticals.

Voortouw
Dermatoloog Loek Habbema, voorzitter van de domeingroep (kenniscentrum) cosmetische dermatologie, is zeer verheugd dat alle dermatologen zich achter deze unieke leidraad hebben geschaard: “Met deze leidraad geven de dermatologen aan de kwaliteit van cosmetische dermatologie naar een hoger niveau te willen tillen. Ik kan me goed voorstellen dat er vanuit het ministerie de wens bestaat voor meer afspraken rond cosmetische behandelingen. Tot op heden werd er bijvoorbeeld nergens gedefinieerd in wat voor ruimte een behandeling met botox mag plaatsvinden. Deze leidraad laat onder andere de minimaal gestelde hygiëne-eisen naar voren komen. Dit lijkt vanzelfsprekend binnen de cosmetische branche, maar is het zeker niet.” Dermatologen nemen met deze leidraad het voortouw en hopen zo de cosmetische zorg te verbeteren.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen