Eerste patiënt behandeld met revolutionaire bestralingstechniek
ArrayEuropese primeur in VUmc Cancer Center Amsterdam
De eerste behandeling in Europa met het revolutionaire bestralingsapparaat MRIdian is afgerond. De eerst behandelde patiënt is bestraald voor een uitzaaiing van prostaatkanker. Het VUmc Cancer Center Amsterdam is het eerste ziekenhuis in Europa dat deze techniek in huis heeft. Voor de patiënt levert deze behandeling grote voordelen op.
Tumor continu in beeld
Door de geïntegreerde MRI-scanner in de MRIdian kunnen gedurende de bestraling MRI-beelden gemaakt worden, zodat de tumor ook tijdens het bestralen zichtbaar is. Uniek is dat de patiënt nu actief mee kan helpen aan zijn eigen bestraling. Via een monitor kan de patiënt de beweging van zijn tumor zien en zelf in de juiste positie brengen door de eigen ademhaling te reguleren. De bestraling kan hierdoor veel nauwkeuriger op de tumor gericht worden waardoor de schade aan het omliggende gezonde weefsel geringer is. Het is hierdoor beter mogelijk een kleiner aantal bestralingen met een hogere dosis te geven met minder kans op ernstige bijwerkingen voor de patiënt.
Bovendien is het door de MRI-beeldvorming mogelijk om het bestralingsplan per behandeling aan te passen aan de actuele locatie en grootte van de gezonde organen rondom de tumor. Daarnaast heeft het apparaat het grote voordeel dat het alleen bestraalt wanneer de tumor zich op de juiste plaats bevindt, bijvoorbeeld bij tumoren die bewegen door de ademhaling van de patiënt in de borst- en buikholte. Behandeling heeft hierdoor vooral meerwaarde voor patiënten met nier-, prostaat-, blaas-, borst-, endeldarm-, alvleesklier-, lever- en centrale longkanker. Het merendeel van de patiënten kan de behandeling binnen twee weken afronden, waar dit normaal vaak vier tot zeven weken duurt.
Kortere behandeling, minder schade
Met de conventionele bestralingsapparatuur is de tumor tijdens het bestralen niet zichtbaar, waardoor er met een ruimere veiligheidsmarge rondom de tumor moet worden bestraald. Hierdoor ontvangt het omliggende gezonde weefsel ook een hogere dosis straling. Om de schade te beperken wordt daarom over het algemeen een lagere dosis bestraling per keer gegeven, waardoor meerdere sessies nodig zijn. Ben Slotman, hoofd afdeling radiotherapie VUmc: ‘Voor sommige vormen van kanker, zoals een tumor in de alvleesklier, was zo’n langdurige bestralingsserie meestal de enige manier om ernstige schade te voorkomen. Dit omdat de alvleesklier met de ademhaling beweegt en zich midden tussen de gezonde organen in de buik bevindt. Deze nieuwe aanpak is niet alleen prettiger voor de patiënt – kortere behandeling, minder bijwerkingen – maar we verwachten ook dat meer patiënten langer ziektevrij zullen zijn.’
Hoge precisie bestraling
Het Cancer Center Amsterdam van VUmc is het eerste ziekenhuis in Europa met dit apparaat. Wereldwijd zijn er nu zes. De afdeling radiotherapie van VUmc heeft internationaal een zeer goede naam opgebouwd op gebied van hoge precisie bestraling en wil voorop blijven lopen als het gaat om nieuwe ontwikkelingen op gebied van radiotherapie. Mede daarom heeft de Amerikaanse fabrikant ViewRay VUmc uitgekozen als locatie in Europa. Vorig jaar november werd gestart met de installatie van de MRIdian. Afgelopen maanden zijn ruim twintig mensen uit verschillende werelddelen bezig geweest het apparaat te installeren.
Dankzij Stichting VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA)
De aanschaf van de MRIdian is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting VUmc Cancer Center Amsterdam. Deze fondsenwervende stichting zet zich al meer dan dertig jaar in om onderzoek, behandeling en faciliteiten van VUmc CCA mogelijk te maken. Met giften van particuliere donateurs en bedrijven investeert de stichting in onderzoek, apparatuur en infrastructuur voor het doen van fundamenteel onderzoek bij kanker. “De stichting helpt VUmc Cancer Center Amsterdam voorop te laten lopen om de behandeling van kanker volgens de nieuwste inzichten te laten verlopen. We zijn dan ook heel blij dat we hebben kunnen bijdragen om de aanschaf van de MRIdian mogelijk te maken. Nauwkeuriger bestralen met minder bijwerkingen, dat gun ik al mijn patiënten die baat kunnen hebben van radiotherapie”, aldus prof. dr. Geert Kazemier, oncologisch chirurg bij VUmc en directeur van Stichting VUmc CCA.
Bron: VUmc