
Zorgmijden verder toegenomen
ArrayDe hoogte van de eigen bijdrage is voor een groeiend aantal mensen een belemmering om gebruik te maken van zorg of ondersteuning, waarvoor zij wel een indicatie hebben. Er waren bij verschillende gemeente signalen dat de eigen bijdrage “mogelijk effect heeft op het minder gebruiken of stopzetten van ondersteuning. Deze signalen namen in de afgelopen maanden toe.”
Onderzoek heeft nu uitgewezen dat dit inderdaad het geval is. De zogeheten zorgmijders zijn niet zozeer te vinden bij de mensen met een minimum inkomen omdat er voor hen compensatieregelingen zijn. Al is er ook nog steeds veel onbekendheid bij de minima over deze regelingen. Het zijn met name de mensen met midden en hogere inkomens die in de problemen komen, zoals bijvoorbeeld ouderen met een hoger inkomen die de dagopvang volledig zelf moeten betalen. Dat geldt dan voor mensen met een indicatie uit de midden en zware categorie zorg.
De verwachting is dat steeds meer cliënten van de Wmo stoppen of minder zorguren afnemen. Dat is niet in het belang van deze cliënten en het bevordert ook niet de zelfredzaamheid. Uit landelijk onderzoek in 70 gemeenten blijkt dat één op de vier cliënten door de hoogte van de eigen bijdrage minder zorg afnemen of er helemaal van afzien. Sinds ruim één jaar is de eigen bijdrage voor sommige cliënten opgelopen met vele honderden euro’s per maand. Het onderzoeksresultaat geeft een voorbeeld: de kostprijs midden bedraagt 38 euro per dagdeel. Bij een indicatie van drie dagen ofwel zes dagdelen kan de eigen bijdrage per vier weken 912 euro bedragen. Er komt een vervolgonderzoek.