Zorgmijden verder toegenomen

Array

De hoogte van de eigen bijdrage is voor een groeiend aantal mensen een belemmering om gebruik te maken van zorg of ondersteuning, waarvoor zij wel een indicatie hebben. Er waren bij verschillende gemeente signalen dat de eigen bijdrage “mogelijk effect heeft op het minder gebruiken of stopzetten van ondersteuning. Deze signalen namen in de afgelopen maanden toe.”

Onderzoek heeft nu uitgewezen dat dit inderdaad het geval is. De zogeheten zorgmijders zijn niet zozeer te vinden bij de mensen met een minimum inkomen omdat er voor hen compensatieregelingen zijn. Al is er ook nog steeds veel onbekendheid bij de minima over deze regelingen. Het zijn met name de mensen met midden en hogere inkomens die in de problemen komen, zoals bijvoorbeeld ouderen met een hoger inkomen die de dagopvang volledig zelf moeten betalen. Dat geldt dan voor mensen met een indicatie uit de midden en zware categorie zorg.

De verwachting is dat steeds meer cliënten van de Wmo stoppen of minder zorguren afnemen. Dat is niet in het belang van deze cliënten en het bevordert ook niet de zelfredzaamheid. Uit landelijk onderzoek in 70 gemeenten blijkt dat één op de vier cliënten door de hoogte van de eigen bijdrage minder zorg afnemen of er helemaal van afzien. Sinds ruim één jaar is de eigen bijdrage voor sommige cliënten opgelopen met vele honderden euro’s per maand. Het onderzoeksresultaat geeft een voorbeeld: de kostprijs midden bedraagt 38 euro per dagdeel. Bij een indicatie van drie dagen ofwel zes dagdelen kan de eigen bijdrage per vier weken 912 euro bedragen. Er komt een vervolgonderzoek.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen