Nieuw cholesterolverlagend middel vergoed vanuit basispakket

Array

Het cholesterolverlagende middel alirocumab (Praluent) wordt vanaf 1 juni vergoed vanuit het basispakket. Alirocumab is na evolocumab (Repatha), dat per 1 april wordt vergoed, het tweede middel in een nieuwe klasse van cholesterolverlagers. Net als voor evolocumab heeft minister Schippers (VWS) voor alirocumab eerst prijsafspraken gemaakt met de fabrikant van het middel.

Hoog risico op hart- en vaatziekten
De nieuwe klasse van cholesterolverlagende middelen is bedoeld voor mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten. Dit zijn mensen die eerder een infarct hebben gehad of waarbij een te hoog cholesterolgehalte erfelijk is bepaald en waarbij de gebruikelijke behandelingen het cholesterol niet voldoende verlagen. Naar verwachting komen er jaarlijks maximaal 20.000 mensen in aanmerking voor behandeling met één van beide cholesterolverlagers.

Onderhandelingen
Het Zorginstituut Nederland oordeelde in maart dat het kostenbeslag van alirocumab [Doctors Only artikel] zonder prijsafspraken kan oplopen tot jaarlijks € 60 miljoen. Daarnaast zou de behandeling met alirocumab niet duurder mogen zijn dan de behandeling met evolocumab omdat de cholesterolverlagers onderling vervangbaar zijn. Door de onderhandelingen tussen minister Schippers en de fabrikanten van de nieuwe geneesmiddelen blijft de totale impact op het zorgbudget op een aanvaardbaar niveau.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen