Sint Maartenskliniek kijkt terug op succesvol jaar

0
986

Woensdag 1 juni publiceerde de Sint Maartenskliniek, samen met alle landelijke ziekenhuizen, haar jaarverslag en jaarrekening over 2015. De gespecialiseerde kliniek kijkt terug op een goed verlopen jaar, waarbij naast de kwalitatief excellente zorg ook enkele mooie prijzen zijn gewonnen en een bescheiden financiële winst is gerealiseerd. Hiermee kan de kliniek onder andere onderzoek financieren naar het verder verbeteren van de behandelingen.

Patiënten gaven de Sint Maartenskliniek in 2015 gemiddeld een 9 als rapportcijfer voor de algemene patiënttevredenheid. Bovendien zou 98% van de patiënten in 2015 een behandeling bij de Maartenskliniek aanbevelen aan hun kennissen en familie. Mede op basis van deze cijfers riep de patiëntenfederatie NPCF de kliniek in 2015 uit tot de meest patiëntvriendelijke kliniek van Nederland.

Handbikebattle
Een andere mooie prijs werd in 2015 gewonnen door de Maartensmasters, het handbiketeam van de Sint Maartenskliniek. De kliniek doet vanaf het begin mee aan de jaarlijkse handbikebattle in Oostenrijk. Maar liefst 100 (oud-)revalidanten en paralympiërs in een rolstoel uit Nederland, Oostenrijk en Noorwegen gingen de strijd aan met elkaar, zichzelf en de Kaunertalergletsjer. Het team van in totaal zes (oud-)revalidanten van de Sint Maartenskliniek behaalde de eerste plaats in het algemeen klassement.

Sint MaartensKinderkliniek
In 2015 startte ook de nieuwe Sint MaartensKinderkliniek in Boxmeer. De Sint MaartensKinderkliniek is een gespecialiseerde afdeling van de Sint Maartenskliniek binnen Maasziekenhuis Pantein, waar kinderen uit heel Nederland met klachten op het gebied van houding en beweging gezien en behandeld worden. Naast de orthopedische behandelingen, met bijzondere aandacht voor de behandeling van scoliose (zijwaartse verdraaiing van de wervelkolom), worden er ook poliklinische behandelingen aangeboden op het gebied van revalidatie en reumatologie voor kinderen en jongeren, zoals die in Nijmegen plaatsvinden. In de kliniek werken artsen, verpleegkundigen, operatiekamerpersoneel en gipsverbandmeesters van de Sint Maartenskliniek samen met collega’s van Maasziekenhuis Pantein en, bij bijzondere zorgvragen en complexe problemen, ook de specialisten van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis.

Exoskelet
Daarnaast begon de Sint Maartenskliniek een traject met een exoskelet voor mensen met een dwarslaesie. Het ziekenhuis gaf daarbij voor het eerst een geavanceerd gemotoriseerd exoskelet aan een dwarslaesiepatiënt mee naar huis. Met een dergelijk ‘robotpak’ kan de patiënt zelfstandig staan en lopen. Met deze stap wil de afdeling Revalidatie van de gespecialiseerde kliniek uit Nijmegen onderzoeken in hoeverre een exoskelet ook optimaal in de dagelijkse praktijk kan worden gebruikt door iemand met een dwarslaesie. De Maartenskliniek verwacht dat een exoskelet in de nabije toekomst een praktisch alternatief kan zijn voor de rolstoel.

Positief financieel resultaat
De Sint Maartenskliniek heeft in 2015 een positief financieel resultaat van 1.099.000 Euro behaald. Dit is een flink bedrag, maar voor een gespecialiseerde kliniek als de Sint Maartenskliniek is dit niet voldoende. De kliniek heeft een voortrekkersrol in Nederland op het gebied van complexe orthopedie, reumatologie, revalidatiegeneeskunde en pijnbehandelingen. Patiënten komen vaak pas in aanraking met deze gespecialiseerde kliniek na doorverwijzing door andere specialisten. Om deze patiënten met vaak complexe zorgvragen ook in de toekomst goed te kunnen blijven behandelen, is continu onderzoek naar innovatieve behandelingen nodig en dat brengt hoge kosten met zich mee. In 2015 hebben de artsen en onderzoekers van de Sint Maartenskliniek gezamenlijk 104 wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd. Dertien medewerkers van de kliniek zijn daarbij ook wetenschappelijk gepromoveerd. Al deze onderzoeken zijn gericht op het toetsen van bestaande behandelingen en het onderzoeken van nieuwe behandelmethoden.

Bron: Sint Maartenskliniek