Koning Willem-Alexander opent Wereld Bloeddonordag 2016

Dag in teken van waardering bloeddonors wereldwijd
Z.M. de Koning heeft vanochtend Wereld Bloeddonordag officieel geopend. Miljoenen bloeddonors verspreid over de hele wereld, waaronder 370.000 Nederlanders, worden op Wereld Bloeddonordag bedankt voor hun belangeloze inzet. Sanquin ontving in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam naast een vertegenwoordiging van de World Health Organization, vele gasten uit binnen- en buitenland om het dankwoord aan de bloeddonors extra kracht bij te zetten en aandacht te vragen voor hun vrijwillige en onbetaalde donorschap. Tijdens deze internationale bijeenkomst werd de gasten, onder wie bloeddonors uit heel Nederland, ook de nieuwe internationale campagne voor Wereld Bloeddonordag getoond. Deze campagne wordt door veel landen ingezet om ook in hun land aandacht voor bloeddonorschap te vragen.

In 2004 heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) 14 juni omgedoopt tot Wereld Bloeddonordag. Met deze dag – één van de acht internationale gezondheidsdagen van de WHO – wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap. Donors geven patiënten de kans om weer gezond te worden, gezond te blijven of een betere kwaliteit van leven te ervaren.

Wereld Bloeddonordag 2016
Dit jaar (2016) is een bijzonder jaar voor Nederland. Zijne Majesteit de Koning verricht op dinsdag 14 juni in Amsterdam de officiële opening van Wereld Bloeddonordag. Dit jaar is Nederland gastland (elk jaar wordt een ander land gekozen) en organiseert Sanquin de opening.

Eén op de vier Nederlanders heeft ooit bloed nodig. Nederland telt bijna 400.000 vrijwillige bloeddonors, die hierin voorzien. Zij worden, samen met alle bloeddonors wereldwijd, tijdens Wereld Bloeddonordag bedankt.

“Stel dat de mensen die je hebt gered, weten wie je bent”
Ter ere van Wereld Bloeddonordag 2016 lanceren we een heel bijzondere campagne. Deze campagne heeft Sanquin gemaakt in samenwerking met de WHO. Daarnaast lees je op onze ‘Wall of fame’ berichten over de campagne met #ikgeefbloed.

In de campagne laten we toevallige ontmoetingen in een alledaagse setting zien waarin op een magische manier de donor zich aan de patiënt openbaart. In dit moment herkent de patiënt de donor en krijgt de kans om hem of haar te bedanken.

Ben je al donor? Bedankt voor je donorschap!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen