Nieuwe aanpak bij pinda-allergie #EAACI2016

Array

#EAACI2016 HAL Allergy heeft de First-in-Human studie voltooid met haar subcutane immunotherapeutische preparaat voor pinda-allergie.
De studie werd uitgevoerd in Denemarken. De resultaten ondersteunen verdere klinische ontwikkeling van het product en bieden perspectief voor uitbreiding van de behandelingsmogelijkheden voor patiënten met een ernstige pinda-allergie.

Tijdens het 35e congres van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI), presenteerde HAL Allergy de resultaten van de Fase I studie met haar subcutane immunotherapie (SCIT) product voor de behandeling van pinda-allergie. Het subcutane immunotherapeutische preparaat bevat pinda-allergenen die gemodificeerd zijn met behulp van een gepatenteerde technologie om de allergeniciteit te verminderen. De studie was een gerandomiseerde, dubbel-geblindeerde, placebo-gecontroleerde studie, die werd uitgevoerd bij het Research Centre for Anaphylaxis van het Odense University Hospital in Denemarken. De studie omvatte volwassen patiënten met een klinisch bevestigde pinda-allergie.

Aangetoond werd dat de behandeling veilig was en goed verdragen kon worden. De gecombineerde resultaten van de secundaire parameters geven aan dat een subcutane toediening in staat is tot het induceren van immunologische veranderingen. Dit suggereert progressie van desensibilisatie voor pinda allergenen, na een 3-4 maanden wekelijkse toedieningsregiem.

Over pinda-allergie
Pinda-allergie is een immunoglobuline E (IgE) gemedieerde overgevoeligheidsreactie voor pinda-eiwitten. Allergische symptomen kunnen variëren van een kleine irritatie, zoals orale jeuk, tot een levensbedreigende anafylactische reactie. Allergische symptomen treden op van enkele minuten tot een paar uur na inname van zelfs sporen pinda. Vaak zijn daarbij meerdere organen betrokken, zoals de huid, cardiovasculaire-, gastro-intestinale- en respiratoire systemen. De symptomen variëren van een relatief milde urticaria, braken, diarree, piepende ademhaling en dyspnoe, tot ernstige keel angio-oedeem, verlaagde bloeddruk of fulminante anafylaxie.

Allergie voor pinda (Arachis hypogea) is een serieus gezondheidsprobleem, waar naar schatting tussen 1,0 en 2,0% van de volwassenen en tussen 1,0 en 3,0% van de kinderen in ontwikkelde landen last van heeft. In de afgelopen decennia werd in de Verenigde Staten een toename van de prevalentie van pinda-allergie bij kinderen en adolescenten waargenomen, met een toename van 0,6% in 1997 tot 2,1% in 2007.

Bij ongeveer 70% van de kinderen met een pinda-allergie doen de eerste allergische reacties zich voor, vóór de leeftijd van 2 jaar en pinda-allergie reacties verdwijnen zelden na verloop van tijd. De huidige behandeling van pinda-allergie bestaat uit het vermijden van pinda-allergenen, met daarnaast directe toegang tot hulpmedicatie. Dit betekent een belastende en permanente aanpassing van de voedingsgewoonten en, bij ernstige ziektegevallen, het altijd bij de hand moeten hebben van een epinephrine auto-injector.

Bron: HAL Allergy

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen