Trendanalyse biotechnologie 2016

Array

Wet- en regelgeving zullen anders ingericht moeten worden zodat innovatie met biotechnologische toepassingen de ruimte krijgt en veiligheid en effectiviteit getoetst blijven. Bovendien zijn discussie en besluitvorming nodig over de ethische grenzen aan biotechnologische innovatie. In de Trendanalyse biotechnologie 2016, die vanmiddag in Nieuwspoort aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wordt aangeboden, brengen de COGEM en Gezondheidsraad – ondersteund door de WRR – de trends in kaart, plus de vraagstukken die ermee gepaard gaan.

Laatste ontwikkelingen

De trendanalyse levert een staalkaart van de laatste biotechnologische ontwikkelingen, variërend van geneeskunde-op-maat tot synthetische biologie en nieuwe technieken om gewassen te veredelen en plagen te bestrijden. Drijvende krachten achter al deze ontwikkelingen zijn next generation sequencing (NGS) en CRISPR-Cas (genome editing).

Met de nieuwe generatie sequencing-technologieën (NGS) kan in korte tijd een enorme hoeveelheid DNA-sequentie in kaart worden gebracht. Sequencing wordt onder andere gebruikt voor het versnellen van plantenveredeling en voor genetische diagnostiek bij dieren en mensen. De toegenomen mogelijkheden roepen vragen op over de grenzen tussen het delen van data enerzijds en privacy en intellectueel eigendom anderzijds. Daarom wordt het tijd om bijvoorbeeld de Wet op bijzondere medische verrichtingen, privacywetgeving en octrooirecht tegen het licht te houden.

Genetische modificatie

Bij CRISPR-Cas wordt DNA heel gericht aangepast. Inmiddels gebeurt dit wereldwijd bij het bestrijden van ziekten en het veredelen van planten. Met CRISPR-Cas vervaagt het onderscheid tussen genetische modificatie en andere (bio)technologische technieken. Het fundament van de Europese ggo-regelgeving komt in het geding en dus is herziening van deze regelgeving urgent. Daarnaast is door de ontwikkelingen met CRISPR-Cas ook de discussie (en het huidige verbod) op genetische modificatie van menselijke embryo’s of geslachtscellen (kiembaan(genoom)modificatie) weer op de agenda komen te staan.

Volgens de opstellers van de trendanalyse is het van belang flexibel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen zoals NGS en CRISPR-Cas. Dit vraagt om een ander type beleid waarbij niet direct regelgeving wordt geformuleerd, maar per toepassing gekeken wordt of regulering noodzakelijk is en welke bestaande kaders toepasselijk en bruikbaar zijn.

De Trendanalyse biotechnologie 2016 is te downloaden van de websites www.cogem.net en www.gr.nl.

Volledige publicatie
(PDF, 18.28 MB)

Samenvatting
(PDF, 238.4 KB)

Bijlage Stakeholderconsultatie
(PDF, 1.32 MB)

Bron: Gezondheidsraad

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen