Zelfmanagement pijn app beschikbaar

Array

Pijndagboek, medicatiemonitor en communicatietool met arts in één
Vanaf juni 2016 is voor artsen en hun patiënten met chronische pijn een nieuwe zelfmanagement app genaamd ‘Pijn Monitor’ beschikbaar in de Apple App store en in de Google Play store. Nieuw is dat deze app 3 functies combineert; pijndagboek, medicatiemonitor en communicatietool met de behandelend arts. De patiënt houdt via de pijnmonitor in het dagboek bij hoe hij zich voelt. Daarnaast is er een medicatiemonitor met inname alarm. Alle ingevoerde gegevens deelt de patiënt via de app met zijn arts. De arts geeft feedback op het moment wanneer het hem uit komt. 30% van alle medicatiegebruik in Nederland gaat niet op de juiste manier volgens onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Met de Pijn Monitor hoeven patiënten niet meer te vergeten hun medicijnen op tijd in te nemen.

Zelfmanagement verhogen en gegevens delen met arts

Met de Pijn Monitor maken patiënten pijn eenvoudig bespreekbaar met hun behandelend arts. De arts heeft direct inzicht in hoe de patiënt zich voelt. Naast pijn geeft de patiënt in het pijndagboek de arts ook een kijk op zijn stemming, slaappatroon en spijsvertering. De app is volledig in het Nederlands.

De patiënt neemt zelf verantwoordelijkheid in zijn behandeling van chronische pijn en kan per dag via een vragenlijst aangeven hoe het gaat. Ook krijgt de patiënt een melding wanneer hij zijn pijnmedicatie moet innemen en kan hij in de app aanvinken als hij zijn medicatie daadwerkelijk heeft ingenomen. Tevens is de registratie van de medicijninname tot 7 dagen terug te zien.

Veel chronisch zieken nemen hun medicatie niet

Recent onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid is uitgevoerd, toont aan dat 1 op de 3 patiënten de medicatie niet op de juiste manier inneemt. Hier zijn verschillende redenen voor. De afgelopen 5 jaar zijn er veel gezondheidsapps ontwikkeld, voor algemene aandoeningen of voor een specifieke ziekte, apps gericht op herinnering van medicatie-inname of juist op patiënt welzijn via dagboeken. Deze app, voor patiënten met chronische pijn, bevat beide functies en daarnaast de mogelijkheid om deze gegevens met de arts te delen.

Plaats en tijd onafhankelijk

Zonder dat de patiënt op consult hoeft te komen, kan hij toch in contact zijn met zijn behandeld arts. Bovendien kan de patiënt gericht aan de slag om zijn pijn te monitoren en inzicht te krijgen in zijn medicatiegebruik. Dit draagt bij aan de therapietrouw en helpt patiënten om hun medicatie op tijd in te nemen. De arts gaat via zijn desktop naar Pijnmonitor.nl en krijgt met een paar klikken inzicht in hoe het met zijn patiënten met chronische pijn gaat en kan direct feedback geven en aanpassingen van de dosering doorgeven aan de patiënt.

De gegevens worden lokaal opgeslagen. Behalve als de data word gedeeld met de behandelaar dan gaat de data naar een beveiligde ISO gecertificeerde server. Grünenthal heeft de pijn app ontwikkeld.

Grünenthal partner in pijnbestrijding
Grünenthal is een onafhankelijk innovatief internationaal farmaceutisch bedrijf dat is gespecialiseerd in pijnbestrijding. Om de zelfmanagement van patiënten met chronische pijn te verhogen heeft Grünenthal de Pijn Monitor app ontwikkeld. Grünenthal draagt met de Pijn Monitor een steentje bij aan ziekte management van patiënten met chronische pijn. De app is gratis en in het Nederlands beschikbaar. Bekijk de websites www.changepain.nl en www.begrijpmijnpijn.nl voor meer informatie.

Bron: Grünenthal

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen