Ruim helft van alle tekenbeten in juni en juli

0
3328

Komende maand is de piek van het tekenseizoen met naar verwachting ruim 400.000 tekenbeten. In mei en juni werden op Tekenradar.nl tot nu toe 13 procent meer tekenbeten gemeld dan het gemiddelde van de voorgaande drie jaren, 3500 in totaal. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Het is belangrijk dat mensen na een bezoek ‘aan het groen’ zichzelf controleren en teken snel verwijderen. Mensen die na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgen kunnen meedoen aan onderzoek via Tekenradar.nl.

Helft van alle tekenbeten in juni en juli

Tekenradar.nl ontvangt in juni en juli gemiddeld de helft van alle tekenbeetmeldingen in een jaar. De piek van de meldingen ligt in juli. Aangezien jaarlijks 1,3 miljoen tekenbeten vóórkomen, zullen naar verwachting de komende maand ruim 400.000 tekenbeten worden opgelopen. In de eerste helft van 2016 zijn er tot nu toe 8 procent meer tekenbeten gemeld dan het gemiddelde van de voorgaande drie jaren. De helft van alle tekenbeten dit jaar zijn in het bos opgelopen en een derde in de tuin. Een derde van de gemelde tekenbeten zijn opgelopen tijdens het wandelen, 20 procent tijdens het tuinieren en 20 procent van de tekenbeten bij het spelen. Het aantal tekenbeetmeldingen hangt in belangrijke mate samen met de weersomstandigheden. Daarnaast speelt de aandacht voor Tekenradar.nl waarschijnlijk een rol.

Meeste tekenbeetmeldingen in Gelderland, grootste risico op tekenbeet in Drenthe

Van de in totaal ruim 30.000 tekenbeetmeldingen tussen 2012 en 2016 komen de meeste uit Gelderland. Ongeveer 22% van de meldingen komen uit deze provincie. Als je het aantal tekenbeetmeldingen weegt per aantal inwoners, blijkt dat inwoners uit Drenthe het grootste risico lopen op een tekenbeet. Het gaat om bijna drie keer zo veel tekenbeetmeldingen per inwoner als gemiddeld in Nederland.

Spreiding van tekenbeetmeldingen over de provincies
% van totaal aantal
tekenbeetmeldingen
Aantal meldingen per hoofd van de bevolking:
het % afwijking t.o.v. landelijk gemiddelde
Gelderland

22%

84%

Noord-Brabant 12% -17%
Noord-Holland

11%

-31%

Overijssel

9%

32%

Utrecht

9%

19%

Drenthe

9%

197%

Zuid-Holland

8%

-63%

Friesland

5%

40%

Limburg

5%

-24%

Groningen

5%

40%

Zeeland

3%

18%

Flevoland

2%

-7%

30.000 tekenbeetmeldingen van 2012-2016 (bron: www.tekenradar.nl)
Verwijder teken snel!

Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat de teek ziekteverwekkers overdraagt. Het is daarom belangrijk dat mensen zich controleren na een bezoek aan het groen en teken direct verwijderen als ze zich vastgebeten hebben in de huid. Tot drie maanden na de beet kan op de huid een rode vlek of ring ontstaan. Krijgt u deze huiduitslag of andere klachten zoals koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na een tekenbeet, neem dan contact op met uw huisarts. Dit kunnen namelijk signalen zijn van de ziekte van Lyme.

Onderzoek naar langdurige klachten

Mensen bij wie de ziekte van Lyme is vastgesteld kunnen meedoen aan het LymeProspect onderzoek via Tekenradar.nl. Onderzocht wordt hoe langdurige klachten na Lyme beter voorkómen en behandeld kunnen worden. Mensen die een antibioticakuur beginnen tegen de ziekte van Lyme kunnen zich via www.tekenradar.nl of via de behandelend arts aanmelden voor deelname. De gezondheid van de deelnemers wordt een jaar gevolgd. Dit jaar kunnen 500 mensen meedoen aan het onderzoek.

Samenwerkingspartners

Tekenradar.nl is een samenwerking van Wageningen University en het RIVM. Het LymeProspect onderzoek is een samenwerking van het RIVM, Radboudumc, AMC en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, en wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw en het ministerie van VWS.

Gemiddeld percentage gemelde tekenbeten per maand

Aantal tekenbeten per maand

Bron: RIVM

Vorig artikelEerste patiënten in nieuw Martini Borstcentrum
Volgend artikelSchippers wijzigt wet voor health checks
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.