Borstkankerzorg AvL: ‘Minder behandelen waar kan, meer waar moet’

0
1208
Roze lintje opnieuw toegekend aan borstkankerzorg Antoni van Leeuwenhoek

De algehele kwaliteit van zorg in het Antoni van Leeuwenhoek op het gebied van borstkanker is ook dit jaar weer gewaardeerd door de Borstkankervereniging Nederland (BVN) door middel van de toekenning van het roze lintje. Leidend principe bij de borstkankerzorg van het Antoni van Leeuwenhoek is ´Minder waar kan, meer waar moet`. Bijzonder is verder dat bij 80% van de vrouwen waarbij de borst verwijderd moet worden een directe borstreconstructie plaatsvindt. Landelijk is dit 25%.

Borstkankerzorg

Omdat onderzoek en behandeling onder één dak is ondergebracht, vindt diagnostiek en behandeling plaats volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Hester Oldenburg, chirurg: “Iedere patiënt krijgt een behandelplan op maat. Wij passen al behandelingen toe die pas later standaard worden in andere ziekenhuizen. Bijvoorbeeld nieuwe chirurgische en radiotherapeutische technieken of nieuwe systemische middelen. Maar in andere gevallen is terughoudendheid in de behandeling mogelijk. De Mammaprint bijvoorbeeld – een test die voorspelt hoe groot het risico op terugkeer van borstkanker is bij vrouwen met een hormoongevoelige vorm van borstkanker – toont aan of chemotherapie als behandeling noodzakelijk is. Als het kan opereren we borstsparend, laten we de okselklieren ongemoeid en laten we de patiënt minder bestralingen ondergaan. Onze overlevingscijfers tonen aan dat deze manier van behandelen werkt. Die zijn hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit geldt voor alle stadia van borstkanker; van beginnende borstkanker (stadium 1) tot uitgezaaide ziekte (stadium 4).”

Directe borstreconstructie

Bij 80% van de operaties waarbij de borst wordt verwijderd, wordt direct een borstprothese ingebracht. Oldenburg: “Hierin werken we samen met de plastisch chirurgen. Voor de vrouwen heeft dit veel voordelen: ze hoeven maar een keer geopereerd te worden en ze maken de zware fysieke en vooral mentale fase waarbij ze een borst missen niet mee. Landelijk ligt het percentage van directe reconstructieve borstoperaties rond de 25%.”

Sneldiagnostiek

Met ruim 1500 borstkankerpatiënten per jaar is het Antoni van Leeuwenhoek de grootste borstkankerkliniek in Nederland en beschikt het ziekenhuis over alle diagnostiek en behandelmogelijkheden die er zijn. Daarnaast worden zo´n 750 patiënten jaarlijks via de huisarts verwezen naar de sneldiagnostiek in verband met een vermoeden van borstkanker. Deze patiënten kunnen dezelfde dag terecht voor onderzoek en uitslag. In 90% van de gevallen volgt de uitslag zelfs binnen 2 uur.

Bron: het Antoni van Leeuwenhoek