NightBalance haalt EUR 12,5 miljoen op met innovatieve slaapapneu technologie

0
1069
NightBalance haalt EUR 12,5 miljoen op in Serie-B financiering
voor commerciële uitrol in Europa en toetreding tot de VS-markt met innovatieve slaapapneu technologie

Industrieveteraan Jan Keltjens benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen. En Geoffrey Waters, voormalig President van Respironics International Group, Dirk Kersten van INKEF Capital en Pieter van der Meer van Gilde Healthcare Partners treden toe tot de Raad van Commissarissen. John Lipman benoemd tot Chief Operations Officer van NightBalance US

NightBalance BV, een innovator in slaap apneu technologie (OSA), meldt vandaag de succesvolle afronding van een EUR 12,5 miljoen Serie-B financiering geleid door INKEF Capital (opgezet door het pensioenfonds ABP) en Gilde Healthcare Partners. Bestaande investeerders Thuja Capital, Health Innovation Fund en Van Herk Ventures namen eveneens deel. Dirk Kersten van INKEF en Pieter van der Meer van Gilde treden toe tot de Raad van Commissarissen (RvC). Jan Keltjens is benoemd tot voorzitter. NightBalances RvC wordt verder versterkt met de benoeming van Geoff Waters.

Serie-B financiering

De Serie-B financiering staat NightBalance toe om de verkoop en marketing van de Sleep Position Trainer (SPT) in Europa te intensiveren en verder uit te breiden en de toegang tot de Amerikaanse markt voor te bereiden. NightBalance is voornemens om klinische studies in de VS te doen, geleid door de toonaangevende slaap specialist Prof. Dr. David P. White van Harvard Medical School en voormalig Chief Medical Officer voor Philips Respironics.  Daarnaast wordt het aanvragen van goedkeuring gepland voor de SPT bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (510(k)-certificering).

“We zijn zeer ingenomen met INKEF en Gilde als nieuwe investeerders en met de versterking van ons bestuur en management met topmannen als Jan Keltjens, Geoff Water en John Lipman,” zei Eline Vrijland – van Beest, oprichter en CEO van NightBalance. “In de EU en de VS lijden naar schatting 25 miljoen mensen aan slaapapneu. Van hen is 80% niet gediagnostiseerd, of heeft geen baat bij de huidige behandelmethodes. Onze missie is om die mensen een beter leven te bieden. Deze financiering stelt ons in staat om op volle kracht vooruit te gaan en onze penetratie in de Europese miljardenmarkt te vergroten. Onder leiding van John die overstap van Apnicure Inc. zullen we de benodigde infrastructuur neerzetten om toegang te verkrijgen tot de Amerikaanse markt.”

“Te midden van het snel opkomende veld van innovatieve spelers in de slaapapneu, onderscheidt NightBalance zich door haar focus op het genereren van solide klinisch bewijs dat het gebruiksgemak en de effectiviteit van de Sleep Position Trainer ondersteunt,” zei Jan Keltjens. “Ik kijk er naar uit om met Eline, haar team en de Raad van Commissarissen aan de slag te gaan en richting te helpen geven aan deze belangrijke volgende fase van groei en ontwikkeling.”

Over Jan Keltjens

Jan Keltjes heeft zijn sporen verdiend in de medisch technologische bedrijfstak, en heeft meer dan 30 jaar ervaring in management. Op dit moment is hij voorzitter van de Raad van Commissarissen bij JenaValve. Ook bekleedt hij verschillende non-executive posities in Raden van Bestuur. Keltjens was CEO bij Sapiens Steering Brain Stimulation (overgenomen door Medtronic, augustus 2014), Endosense (overgenomen door St Jude Medical, augustus 2013), Surpass Medical (overgenomen door Stryker, augustus 2012), Cryocath (overgenomen door Medtronic, 2009) en Angiodynamics (genoteerd aan de NASDAQ als ‘ANGO’).

Over Geoffrey C. Waters

Geoff Waters was sinds 1996 President bij Respironics’ International Group, toen het bedrijf in 2008 werd overgenomen door Philips Healthcare. Van 1984 tot 1996 bekleedde hij verschillende posities met toenemende verantwoordelijkheden bij Lifecare International. In de functie van President en Chief Operating Officer bij Lifecare International, speelde Waters een belangrijke rol in de voorbereidingen tot de verkoop van Lifecare International aan Respironics in 1996.

Over John Lipman

John Lipman, voormalig VP Marketing en Commercial Development van Apnicure Inc., wordt nu COO US bij NightBalance. Lipman heeft meer dan 20 jaar ervaring in healthcare-marketing en sales, met name voor medisch technologische consumentenproducten. Hij heeft met succes strategische plannen ontwikkeld en uitgevoerd voor marktintroducties van nieuwe en innovatieve technologieën.

Over Prof. Dr. David P. White

David P. Witte, M. D. is een professor slaap geneeskunde aan de Harvard Medical School in Boston. Hij is een internationale ‘thought leader’, docent en onderzoeker gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van obstructief slaapapneu. Naast een aantal non-executive board rollen, zoals de voorzitter van de NightBalance Medische Adviesraad, was hij de voormalige Chief Medical Officer van Philips Respironics.

Over INKEF Capital

INKEF, gevestigd te Amsterdam, richt zich als venture capitalist op lange-termijn samenwerking en actieve ondersteuning van bedrijven in innovatieve technologie. INKEF is in 2010 opgezet door het pensioenfonds ABP, en beheert EUR 200mln kapitaal. Dat maakt INKEF een van de grootste venture capital fondsen in Nederland. INKEF is vooral gericht op investeringen in healthcare, technologie en IT/Nieuwe Media, en participeert bij voorkeur al vanaf de ‘A-ronde’ financiering.
Dirk Kersten is Managing Director bij INKEF.

Over Gilde

Gilde is een gespecialiseerde investeerder met belangen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Gilde beheert meer dan EUR 800 mln ($910 mln) in groeifondsen voor Europese en VS-bedrijven die innovatieve therapieën en medische technologie ontwikkelen. Daarnaast investeert Gilde in middelgrote zorg-ondernemingen in de Benelux en Duitsland.
Pieter van der Meer is Managing Partner bij Gilde.

Over de Sleep Position Trainer

De Sleep Position Trainer (SPT) van NightBalance traint patiënten om niet op hun rug te slapen, zodat positie-afhankelijke slaap apneu niet meer optreedt. De SPT wordt op de borst gedragen, en meet continue de slaaphouding. Een lichte trilling laat de gebruiker van houding veranderen, zonder invloed op het natuurlijke slaappatroon. De SPT activeert zichzelf pas na 30 minuten, zodat de patiënt in elke houding in slaap kan vallen. Voor iedere gebruiker genereert de slimme technologie aangepaste vibratie-sterktes en -patronen, waardoor hij effectief blijft. De SPT wordt voorgeschreven door KNO-artsen en longartsen.

Over NightBalance

NightBalance is opgericht in 2009 en is gevestigd in Delft. Dit bedrijf heeft de Sleep Position Trainer ontwikkeld en geïntroduceerd om positie-afhankelijke slaap apneu te voorkomen. Deze gepatenteerde medische technologie is eenvoudig in gebruik. De SPT verkreeg in 2012 het CE-keurmerk en wordt momenteel verkocht in 11 Europese landen. NightBalance heeft een ruime hoeveelheid klinisch bewijs opgebouwd, waarmee de effectiviteit en het gebruiksgemak van de SPT onomstotelijk zijn vastgesteld. Ook is hiermee een hoge therapietrouw aangetoond.