Eva Pajkrt, hoogleraar Verloskunde UvA

0
1430

Mw. dr. E. Pajkrt (1965) is benoemd tot hoogleraar Verloskunde, in het bijzonder prenatale diagnostiek en foetale echoscopie, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).In haar onderzoek richt Eva Pajkrt zich op het gebruik van echoscopie bij de voorspelling en preventie van zwangerschapscomplicaties, placenta-afwijkingen en foetale afwijkingen. Als hoofdonderzoeker in het Academisch Medisch Centrum (AMC) bestudeert zij de doelmatigheid van het pessarium en progesteron ter voorkoming van vroeggeboorte.

Dit onderzoek voert Pajkrt uit in het kader van het Dutch Obstetric Consortium 2.0. Het maakt deel uit van het samenwerkingsverband PROMPT (PROspective Meta-analysis for Pessary Trials ), dat binnen het Global Obstetrics Network (GONet)  een op individuele patiëntgegevens gebaseerde meta-analyse wil doen van de trials die wereldwijd uitgevoerd worden met pessaria. Een andere belangrijke onderzoekslijn van Pajkrt is de doorlopende evaluatie van prenatale screening op chromosomale en structurele afwijkingen in de foetus in zowel het eerste als tweede trimester van de zwangerschap.

Pajkrt

Pajkrt is werkzaam als gynaecoloog in de polikliniek Verloskunde en is hoofd van de sectie Foetale geneeskunde van het AMC. Als hoogleraar zal Pajkrt de dagelijkse patiëntenzorg combineren met haar onderzoekswerk. Haar doel is te komen tot verbetering van uitkomsten voor, tijdens en na de zwangerschap door betere risicobepaling  in de verloskundige zorg. Pajkrt zal ook betrokken zijn bij het AMC-onderwijs op het terrein van prenatale screening en foetale echoscopie.

Pajkrt heeft een groot aantal artikelen gepubliceerd in wetenschappelijke vaktijdschriften. Ze is lid van verschillende nationale en internationale organisaties en netwerken op het gebied van prenatale screening en preventie van vroeggeboorte. In 2011 werd ze benoemd tot voorzitter van de Werkgroep Foetale Echoscopie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Ze was tevens directeur van de Stichting Prenatale Screening Amsterdam en Omstreken (SPSAO), die verantwoordelijk is voor de kwaliteitscontrole van prenatale screening in Noordwest-Nederland. In 2016 werd Pajkrt door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Veiligheid en Justitie benoemd tot voorzitter van de Beoordelingscommissie late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen.

Bron:  UvA Persvoorlichting

 

 

 

BRONUvA
Vorig artikelMinister Schippers voor rechter vanwege binnenlaten tijgermuggen
Volgend artikelIGZ na verbetertraject in nieuwe fase
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.