Een derde senioren hoort niet goed

Array

Een op de drie vrouwen en mannen van 65 jaar en ouder hoort niet goed en heeft een gemiddeld gehoorverlies aan het beste oor van minimaal 35 decibel. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Keel- Neus- en Oorheelkunde van het Erasmus MC.


Drukke ruimte

Onderzoeker Nienke Homans: “Een gehoorverlies van 35 decibel betekent dat een gesprek in een drukke ruimte, bijvoorbeeld tijdens een verjaardag, niet meer goed mogelijk is. Ook zullen de tv en radio harder staan dan normaal.”

Gehoortest

Dat bijna een derde van de mannen en vrouwen in Nederland een substantieel gehoorverlies heeft, blijkt uit het grootschalige langlopende onderzoek, ERGO. Dit nodigt al jaren gezonde mensen van 45 jaar en ouder uit voor uiteenlopende medische tests. Sinds 2011 wordt bij alle deelnemers ook een gehoortest afgenomen.

Mannen, vrouwen

Opvallend is dat mannen en vrouwen qua gehoor steeds meer op elkaar gaan lijken. Mannen hoorden twintig tot dertig jaar geleden op latere leeftijd nog fors slechter dan vrouwen. Dit verschil is sterk verminderd. Dat heeft mogelijk te maken met de betere lawaaibescherming en voorlichting op het werk enerzijds en de slechtere leefgewoonten van vrouwen in de afgelopen decennia anderzijds.

Hersenen

Wat is het advies, gezien de onderzoeksresultaten? Homans: “Wacht niet te lang, laat je gehoor testen. Als er gehoorverlies wordt geconstateerd, zorg dan voor goed hoortoesteladvies bij een audicien of audiologisch centrum. Hoortoestellen zorgen ervoor dat de hersenen actief blijven en ook gewend aan alle dagelijkse geluiden. Daarnaast houden hoortoestellen het horen en verstaan goed op peil, waardoor de slechthorende kan blijven deelnemen aan het dagelijks leven.”

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen