Vaccinatiebewijs voor gele koorts is voortaan levenslang geldig

Array

Het voor is sinds 11 juli 2016 levenslang geldig. Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (in het zogenaamde ‘gele boekje’), moeten geen nieuw boekje aanvragen. Ook het certificaat hoeft niet te worden aangepast. De geldigheid van het vaccinatiebewijs werd verlengd van tien jaar naar levenslang. Deze richtlijnen gaan uit van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Vaccinatiebewijs

Het vaccin tegen gele koorts wordt met een eenmalige injectie toegediend en beschermt levenslang. “In sommige gevallen is het niet zeker dat de bescherming een heel leven aanhoudt. Voor zwangere vrouwen, kinderen jonger dan negen maanden en personen die op minder dan vier weken zowel een toediening van het gele koortsvaccin als een ander levend vaccin (bv. mazelen) hebben gekregen, is het vaccinatiecertificaat slechts één jaar geldig.Ze moeten zich opnieuw laten vaccineren voor een volgende reis.

Hervaccinatie

Ook reizigers met een verminderde immuniteit (zoals personen met hiv) of met een sterk verhoogd risico vormen een uitzondering. Ze moeten de hoeveelheid neutraliserende antistoffen laten meten  in hun bloed (de bepaling van de neutraliserende antistoffen is niet hetzelfde als de ‘gewone’ antistoffen die via ELISA worden gedetecteerd) of zich na tien jaar laten hervaccineren,” licht arts Ula Maniewski-Kelner van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen toe.

Gele koorts

Gele koorts is een virale infectie die wordt overgedragen door muggen. De ziekte komt enkel voor in bepaalde gebieden in Afrika en Zuid-Amerika. Een vaccinatiebewijs is verplicht of sterk aanbevolen in risicolanden. Je kan je laten vaccineren voor gele koorts in een erkend vaccinatiecentrum. Meer informatie op onze reisgeneeskundewebsite.

ITG

Recente artikelen