Zorgverzekeraars verbaasd over reactie Actiz wijkverpleging

Array

“De reactie van over het terugvorderen van teveel gedeclareerde kosten voor wijkverpleging verbaast . Wanneer zorgverzekeraars nu niet de contractafspraken na zouden komen, zouden in feite de zorgaanbieders die tijdig in overleg zijn getreden bij dreigende overschrijdingen en bereid waren om mee te investeren in het tegengaan van eventuele wachtlijsten in 2015, worden gestraft voor hun maatschappelijk wenselijk gedrag.

Het gaat Zorgverzekeraars Nederland in de eerste plaats om het principe: het mag niet lonend zijn om eenzijdig contractafspraken naast je neer te leggen”, zegt Marianne Lensink, directeur Zorg bij ZN. “Hiermee zou ook de zorginkooprol van de zorgverzekeraar, vanuit het mandaat van de verzekerde, uitgehold worden. Op basis van hun zorgplicht zijn zorgverzekeraars gehouden voldoende zorg in te kopen voor hun verzekerden.”

Bij tal van zorgaanbieders zijn vorig jaar aanvullende zorgcontracten afgesloten voor wijkverpleging, tot een bedrag van circa 100 miljoen euro. Maar er waren ook zorgaanbieders die eenzijdig besloten hebben zich niet aan het contract te houden of niet genegen waren een deel van de onvoorziene zorgvraag mee op te vangen. Degenen die met zorgverzekeraars wel aanvullende afspraken gemaakt hebben, hebben nauwelijks last van de verrekening. Maar met de anderen die afspraken niet zijn nagekomen zullen zorgverzekeraars contact opnemen over de niet overeengekomen meerproductie.

In de contracten voor wijkverpleging stond letterlijk de passage: ‘Partijen komen een bovengrens overeen volgens de productieafspraken inzake het totale budget van de zorgaanbieder in de regio volgens bijgesloten productieafspraak. Partijen spreken nader af hoe het eventueel teveel betaalde bedrag wordt terugbetaald aan de gerepresenteerde zorgverzekeraars’. Aan deze afspraak tussen partijen, gezamenlijk overeengekomen, wordt nu feitelijk ook invulling gegeven.

Er is ook geen relatie tussen terugvordering van teveel gedeclareerde bedragen en een eventuele onderuitputting op landelijk niveau. Of die er daadwerkelijk is en hoeveel het is moet nog blijken. Declaraties komen vaak nog laat, tot na afloop van het jaar, binnen.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen