Investeren in GGz-onderzoek loont

0
575
Wat levert toepassing van onderzoeksresultaten in de geestelijke gezondheidszorg op? Bij vijf studies is dit onderzocht. De geschatte baten tellen op tot ruim €2,4 miljard, berekende het Centrum voor Economische Evaluatie van het Trimbos-instituut in opdracht van ZonMw.

ZonMw investeerde in de periode 2010-2015 €39 miljoen in 158 -studies. Dat maakt nieuwsgierig of deze investering, naast verbeteringen in de patiëntenzorg, ook in economisch opzicht rendeert. Daarom heeft het Centrum voor Economische Evaluatie (CEE) van het Trimbos-instituut in opdracht van ZonMw de economische effecten (kosten en baten) van interventies in de GGz in kaart gebracht.

Bepalen rendement

Het CEE heeft een budget impact analyse (BIA) uitgevoerd om de economische effecten in kaart te brengen die ontstaan bij de implementatie van de onderzoeksresultaten in de praktijk. Die baten kunnen ontstaan als de interventies in de praktijk leiden tot een afname van zorgkosten of een toename van arbeidsproductiviteit. De intrinsieke waarden van onderzoek (kennis) en zorg (gezondheid) zijn buiten beschouwing gelaten in deze economische investeringsanalyse.

Geschatte baten

Bij vijf studies kon berekend worden in welke mate zij baten kunnen opleveren als de uitkomsten worden toegepast in de GGz. De geschatte maatschappelijke baten tellen op tot €2.4 miljard, waarvan bijna €1 miljard door potentiele besparingen in de zorg en €1,4 miljard door toegenomen arbeidsproductiviteit. Daarmee wordt de investering in zorgonderzoek ruimschoots terugverdiend. De economische investeringsanalyse is beschreven en samengevat in het rapport ‘Rendeert zorgonderzoek in de GGZ?’.

Bron: Trimbos Instituut

BRONTrimbos Instituut
Vorig artikelZikavirus actief in vroege zwangerschap
Volgend artikelErvaringen (ex)rokers met apps of internetprogramma’s SMR gezocht
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.