Nationale Anti-Doping Organisaties reageren op IOC-besluit

0
2096

In The Guardian hebben 13 Nationale Anti- Organisaties (NADO‘s) een gezamenlijk opiniestuk geplaatst. Hiermee reageren deze NADO’s op het besluit van het Internationaal Olympisch Comité om het Russisch Olympisch Comité niet uit te sluiten van de Olympische Spelen in Rio. De Nederlandse Dopingautoriteit is een van de 13 NADO‘s. De andere NADO‘s zijn die van: Oostenrijk, Canada, Denemarken, Finland, Duitsland, Japan, New Zeeland, Noorwegen Polen, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten.

De NADO’s nemen stelling tegen het besluit van het IOC om de toelating van Russische sporters in Rio over te laten aan het oordeel van de Internationale sportfederaties.

Russian doping scandal: ‘When it mattered most, the IOC failed

We asked the IOC to: (1) Suspend and exclude the Russian Olympic Committee from Rio; (2) As a consequence of that suspension, provisionally deny entry to all Russian athletes nominated by the ROC to participate in Rio; and (3) Mandate the existing joint World Anti-Doping Agency-IOC pre-Games testing taskforce to apply a uniform set of criteria to determine whether individual Russian athletes should be permitted to participate in the Rio Olympic Games under a neutral flag.

Exposure of the Russian doping scandal presented the International Olympic Committee with a defining moment in the fight for integrity in international . Unfortunately, when it mattered most, the IOC failed to lead.

Curated from Russian doping scandal: ‘When it mattered most, the IOC failed to lead’ | Sport | The Guardian