JBZ heeft recht op 1,5 miljoen euro wegens wanprestatie softwarebedrijf Alert

Het Nederlands/Portugese softwarebedrijf moet een schadevergoeding van 1,5 miljoen euro plus rente betalen aan het Jeroen Bosch ziekenhuis () in ‘s-Hertogenbosch. Dat heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch vandaag bepaald. De schadevergoeding is het gevolg van de ontbinding van de samenwerkingsovereenkomst tussen JBZ en het bedrijf. Die ontbinding was terecht, zo oordeelde het hof op 17 februari 2015. Naast de schadevergoeding moet Alert ook een bedrag van ruim 1 miljoen euro terugbetalen dat het eerder ten onrechte had ontvangen.

Wanprestatie
Het ziekenhuis was in 2008 met het softwarebedrijf in zee gegaan voor de invoering van een elektronisch patiëntendossier en een ICT-systeem voor alle zorgprocessen. Bij het sluiten van de overeenkomst maakten beide partijen een planning voor de aanpassing van het systeem aan de Nederlandse zorgmarkt en aan de specifieke eisen en wensen van het ziekenhuis. Maar volgens JBZ schoot het bedrijf in de uitvoering ernstig tekort in de gemaakte afspraken en haalde het de deadlines niet. Ook voldeed de geleverde software niet.
Personeelskosten
 Omdat Alert in de ogen van JBZ niet volgens de afspraken presteerde verbrak het ziekenhuis in 2011 de samenwerking en stapte naar de civiele rechter. Die stelde JBZ in eerste instantie grotendeels in het ongelijk. In hoger beroep bepaalde het hof dat de ontbinding van de samenwerkingsovereenkomst wel terecht was. Na deze uitspraak mochten beide partijen zich uitlaten over de hoogte van de schade. JBZ eiste een vergoeding van anderhalf miljoen euro. Het hof stemt hiermee vandaag mee in. Het ziekenhuis moest namelijk gedurende 5 jaar oude systemen in stand houden. De extra personeelskosten die daarmee gepaard gingen, schat het hof op tenminste anderhalf miljoen euro. Uitspraak: ECLI:NL:GHSHE:2016:3590
Bron: Rechtspraak
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen