Rode Kruis roept sporters en toeschouwers tot betere kennis eerste hulp

Array

Het aantal sportblessures in Nederland neemt toe. Vaak gaat het om (schaaf)wonden, botbreuken of kneuzingen, soms is het ernstiger. Het is belangrijk dat een sporter de juiste Eerste Hulp krijgt bij een blessure om erger letsel en blijvende schade te voorkomen. Het roept daarom de 9 miljoen sporters in Nederland en de toeschouwers op om zich beter voor te bereiden op hulp bij sportletsels.

De meeste blessures komen voor in het veldvoetbal, hardlopen, fitness, tennis en volleybal. Slechts 3 procent van de Nederlanders heeft een geldig -diploma en kan de juiste Eerste Hulp verlenen. Dat is een risico en daarom vindt het Rode Kruis het belangrijk dat sporters en supporters weten wat ze moeten doen bij de 7 meeste voorkomende sportletsels. De instructies hiervoor vind je onder andere in de EHBO App. Daarnaast is er een nieuwe workshop ‘EHBO bij sportletsel’ ontwikkeld waarin de meest voorkomende sportletsels worden behandeld.
Instructies 7 meest voorkomende sportletsels
Met name bij nek- en wervelletsel en botbreuk kan een verkeerde behandeling extra schade veroorzaken, zoals een extra botbreuk of zelfs een verlamming. Wat zijn de meest voorkomende sportletsels eigenlijk en hoe moet je in zo’n geval handelen? Klik en lees de instructies bij deze 7 meest voorkomende sportblessures:
1. Bewusteloosheid: het slachtoffer is bewusteloos, maar ademt wel
2. Huidwond: een open wond waarbij soms een voorwerp in de wond zit
3. Botbreuk: het volledig of gedeeltelijk breken van een bot
4. Verstuiking (ook wel ‘verrekking’ / ‘verzwikking’): de banden zijn rond een gewricht uitgerekt of gescheurd
5. Ontwrichting: een abnormale stand van gewricht, arm of been waarbij het slachtoffer het lichaamsdeel niet normaal kan bewegen
6. Hoofdletsel: Hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid, evenwichtsproblemen of duizeligheid, dubbel of slecht zicht, verward of ongewoon gedrag, extra gevoeligheid voor licht of geluiden
7. Nek- wervelletsel: er sprake is van een ongeval met plotselinge impact op het lichaam, zoals een auto-ongeluk
Workshop
Voor sporters, leden van sportclubs en hun familie en vrienden is er de workshop ‘EHBO bij sportletsel’ ontwikkeld. Hierin worden ook de 7 meest voorkomende letsels behandeld, wordt er geoefend met de stabiele zijligging, het aanleggen van verschillende verbanden en is aandacht voor sport specifieke vragen. De workshop zal in heel Nederland worden aangeboden en kan tevens op aanvraag bij de sportclub of verenigingen op locatie georganiseerd worden.

Lees hier meer over de workshop ‘EHBO bij sportletsel’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen