Zonnebril kopen: waar moet u op letten?

0
3349

Een dure met hoge UV-protectie is niet noodzakelijk de beste. Kies wel een bril die donker genoeg is. Wie zomer zegt, zegt zonnebril. Maar waarop let u het best als u een exemplaar gaat kopen? Oogarts prof. dr. Peter Stalmans van UZ Leuven legt uit.

Welke zonnebrillen bieden de beste bescherming tegen UV-stralen?

Dat is heel eenvoudig: elk stukje glas of plastic biedt bescherming tegen ultraviolette stralen. Laat u dus niet misleiden met de hoge getallen “UV protection” die fabrikanten op hun brillen zetten.

Sterker nog: een bril maken die UV-licht kan doorlaten, zou pas een dure uitdaging zijn! Wat u ook op uw neus hebt, helder of donker, van de kermis of uit een dure optiek: u hebt sowieso UV-protectie.

Moeten we op iets anders letten bij de keuze van een zonnebril?
Coating

In UV-bescherming is er geen verschil, maar er zijn wel verschillen in de coating van de lenzen bij zonnebrillen.

De coating zorgt voor meer of minder reflectie van de glazen. Met een betere coating zal het beeld beter zijn.

Label

Kies een bril met een CE-label. Zo bent u zeker dat de bril van voldoende mechanische kwaliteit is.

Donkere glazen

Ik raad ook aan om bij een zonnebril niet de lichtste glazen te kiezen. Mensen hebben de neiging om eerder lichtere glazen te kiezen om esthetische redenen. Maar voor een goed contrastbeeld is een donkerheid van tachtig procent in de glazen beter dan zestig procent.

De donkerte wordt aangegeven met een cijfer van 1 tot 4. 1 is eigenlijk niet donker genoeg, 4 is enkel geschikt voor skiën of voor gebruik op het water (vb. zeilen). Kies dus voor een exemplaar met waarde 2 of 3.

Tint

Ook de kleur van de glazen is belangrijk. Kies voor grijze, bruine of donkergroene glazen voor een optimaal contrast.

Blauwe glazen zijn geen goede keuze, die verminderen net het contrast.

Conclusie

Het is sowieso best om een zonnebril te dragen om schade aan uw te voorkomen.

Elke zonnebril biedt voldoende UV-protectie: de prijs is dus niet belangrijk om uw ogen te beschermen. Maar neem best wel een bril die donker genoeg is.

  • CE-label
  • Donkerte van waarde 2 of 3
  • Grijze, bruine of donkergroene glazen. Geen blauw.
Op welke manier kan de zon onze ogen beschadigen?

In zonlicht zitten drie soorten licht:

  • Zichtbaar licht
  • Kortegolflengtes of ultravioletlicht (UV)
  • Langegolflengtes of infrarood licht

Het zichtbare licht dringt door tot op ons netvlies: anders zouden we niet kunnen zien. Ook het infrarode licht, dat eigenlijk warmtestralen zijn, valt op ons netvlies.

Schade door UV-licht

UV-licht kan voor schade aan het oog zorgen. UV-licht wordt vooraan in het oog in het hoornvlies geabsorbeerd en kan daar een pijnlijke verbranding veroorzaken.

Een deel van het UV-licht kan wel het oog binnendringen en wordt door de lens geabsorbeerd, om zo het netvlies te beschermen. Maar daardoor zou de ooglens zelf na langdurige blootstelling aan UV-stralen vroegtijdige katarakt of staar kunnen ontwikkelen.

Helemaal zeker is men er niet van. Het zou namelijk betekenen dat mensen die bijvoorbeeld aan de evenaar wonen sneller katarakt moeten krijgen, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Beschermen tegen UV-licht met zonnebril

Ondanks de discussie maakt u toch best de keuze voor een zonnebril om uw ogen te beschermen tegen UV-straling.

Vorig artikelZwemmen in open water? Check de waterkwaliteit
Volgend artikelLang onderweg naar vakantiebestemming: pas op voor trombose
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.