Zwemmen in open water? Check de waterkwaliteit

Array

Aan het in open water kleven enkele risico’s, want zwemmers en surfers kunnen ziek worden van bacteriën of blauwalgen. Daarom is het wijs om vooraf even te checken hoe het is gesteld met de waterkwaliteit in je favoriete zwem- of surfplas.

Over het algemeen is de kwaliteit van natuur-zwemwater goed, slechts incidenteel wordt in zwemwater iets aangetroffen waardoor die plas tijdelijk niet aan de kwaliteitsnormen kan voldoen. Het gaat vooral mis bij stilstaand water dat niet wordt ververst of in beweging is.

Vervuiling die de normen overschrijdt, is vaak van korte duur. Vakantiegangers kunnen op verschillende manieren informatie krijgen over de plaatsen waar in oppervlaktewater kan worden gezwommen. Alle provincies zorgen voor zwemwaterfolders (verkrijgbaar bij gemeentehuizen, bibliotheken, VVV’s, campings en hotels). Actuele zwemwaterinformatie is ook te vinden op www.zwemwater.nl

Kwaliteit zwemwater

De kwaliteit van het zwemwater in Nederland is over het algemeen goed en daarom gaan miljoenen vakantiegangers naar hartenlust zwemmen in de zee, in meren en plassen. Toch worden jaarlijks duizenden mensen ziek na het zwemmen in vervuild water: naar schatting 100.000 zwemmers lopen in buitenwater een maag-darminfectie op. Soms is het water zo vies dat je daar maar beter even niet kunt zwemmen. Alle provincies geven zeer regelmatig informatie over de zwemwaterkwaliteit van alle plassen en meren op hun grondgebied. Je kunt alle klachten ook doorgeven aan www.zwemwater.nl

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen