Op Reis? Neem je een European Health Insurance Card (EHIC)

Array

Op vakantie kunt u te maken krijgen met medische kosten. In hoeverre is uw Nederlandse zorgverzekering ook in het buitenland geldig? In het buitenland bent u net zo goed verzekerd als in Nederland. Uw basisverzekering biedt namelijk werelddekking. U moet hiermee wel opletten, want dit is wel op basis van Nederlandse tarieven en voorwaarden. Het is dus mogelijk dat uw gemaakte kosten niet helemaal vergoed worden.

Sinds 1-1-2006 is het ook in Nederland mogelijk een Europese gezondheidskaart oftewel een European Health Insurance Card () aan te vragen. De EHIC wordt in een aantal andere landen binnen de EEG al langer uitgegeven.
EHIC
Met de EHIC heeft u recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. De EHIC is alleen geldig in landen die vallen binnen de EEG (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein)Zwitserland en Australie. De EHIC vervangt het huidige E-111 formulier en heeft als doel de procedure m.b.t. het verkrijgen van medische hulp voor Nederlandse verzekerden in het buitenland en de afwikkeling rondom de verleende hulp voor buitenlandse zorgverleners te vergemakkelijken.
Elke burger die een basisverzekering heeft afgesloten en voor een tijdelijke periode naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld vakantie of werk, kan kosteloos in aanmerking komen voor een EHIC. De EHIC is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden aangevraagd. Via deze webpagina kunt u snel en eenvoudig zelf uw EHIC aanvragen voor een groot aantal zorgverzekeraars. De EHIC wordt binnen 4 werkdagen, nadat u de aanvraag heeft geplaatst bij u thuis afgeleverd. Niet alle zorgverzekeraars hebben standaard een Europese Zorgpas. Bekijk hier of uw verzekeraar een Europese Zorgpas heeft. Zo niet, dan moet u uw EHIC-pas apart aanvragen.

Als u geen risico wil lopen, is het aan te raden om een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering te nemen.

Medische kosten buitenland

Er zijn landen waar de tarieven voor medische behandelingen veel hoger liggen dan in Nederland (bijvoorbeeld Zwitserland, Verenigde Staten, Canada, Australie en Zuid-Oost-Aziatische landen). Een aanvullende zorgverzekering vergoedt vaak maar tot maximaal 200% van het Nederlandse tarief. En als de medische kosten in het buitenland hoger zijn dan in Nederland kan de zorgverzekeraar besluiten tot repatriering. Een aanvullende reisverzekering vergoedt vaak de kostprijs ongeacht de hoogte van de tarieven.Wanneer u naar het buitenland toe gaat is het handig als u uw medische zorgpas bij u heeft. Veel zorgverzekeraars hebben deze gecombineerd met de EHIC-pas.

Met de EHIC-pas heeft u recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. De EHIC is alleen geldig in landen die vallen binnen de EEG (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) Zwitserland en Australie. De EHIC is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden aangevraagd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen