JGZ-richtlijn Angst online beschikbaar

De is nu beschikbaar op de richtlijnenwebsite van het NCJ. Deze richtlijn is ontwikkeld door het Trimbos-instituut, met financiële ondersteuning van ZonMw. In de richtlijn wordt ingegaan op normale en problematische angsten bij jeugdigen.

De richtlijn is een leidraad voor JGZ-professionals om samen met de individuele jeugdige (en ouder) de juiste afwegingen te maken. Doel van de richtlijn is het ondersteunen van het handelen van de JGZ-professional bij voorlichting, preventie, signalering, ondersteuning en indien nodig toeleiden naar andere zorg bij angst. Daarnaast biedt de richtlijn veel informatie die het JGZ-veld kan delen met ouders en jeugdigen.

Ontwikkeling

De richtlijn is ontwikkeld door Trimbos en werkgroepleden uit diverse jgz-beroepsverenigingen en aanpalende beroepsverenigingen. De jgz-beroepsverenigingen (AJN, V&VN, NVDA) hebben de richtlijn inhoudelijk geautoriseerd. GGD GHOR Nederland en ActiZ hebben de richtlijn randvoorwaardelijk geautoriseerd.

Implementatie

Het NCJ publiceert en verspreidt de jgz-richtlijnen op de richtijnenwebsite. Daarnaast biedt het NCJ ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk. Binnenkort zal een implementatietoolkit voor de nieuwe JGZ-richtlijn Angst aangeboden worden op de richtlijnenwebsite.

De richtlijn is ontwikkeld met subsidie vanuit het ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013 – 2018.

Bron: ZonMw

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen