Verslag van een duurzaam jaar Erasmus MC

Het heeft het afgelopen jaar met succes energiebesparende maatregelen getroffen. Ook werden gedoneerde goederen en materialen elders hergebruikt.

Paradepaardjes

De cijfers over het energieverbruik zijn afkomstig uit het onlangs verschenen MVO Jaarverslag 2015. MVO staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Twee duurzame paradepaardjes die daarin worden genoemd, zijn de beddenwasstraat, met 60% minder milieubelasting, en het afvalverwerkingssysteem Pharmafilter.

Koud weer

Het Erasmus MC heeft in 2015 zijn veertien acties ingezet die het energieverbruik moesten beteugelen. Die leidden opgeteld tot 24 terajoule besparing. Desondanks werd er toch meer energie verbruikt dan voorheen, als gevolg van het koude weer en de extra vierkante meters nieuwbouw.

Speelgoed

Het hergebruik van goederen en materialen komt ook aan bod in het verslag. Vanuit het Erasmus MC ging er veel naar Ghana en de Oekraïne: medische materialen, disposables, matrassen, wachtkamerbanken, lichtbakken, operatielampen, behandeltafels, instrumentarium en kinderspeelgoed.

Weeshuizen

De goederen voor Ghana kwamen, via de stichting Pearls and Kristles, met name terecht bij een afdeling Longziekten in Kumasi, Ghana. In Oekraïne gingen vier volle vrachtwagens naar het relatief nieuwe, maar deels lege oncologisch ziekenhuis in Kherson (fotoreportage) en het regionale ziekenhuis in Berezivka, bij Odessa (fotoreportage). Ingezameld speelgoed vond z’n weg naar kinderafdelingen van ziekenhuizen en weeshuizen.

IT-apparatuur

Afgevoerde IT-apparatuur, zoals pc’s, werd door het Culemborgse bedrijf Arrow Value Recovery verzameld. Dat bood de materialen tegen gereduceerde prijzen in ons land aan bij onderwijsinstellingen en andere non-profitorganisaties. Studenten van Zadkine konden oefenen met disposables die net over de houdbaarheidsdatum waren.

Personeel

Het jaarverslag focust eveneens op het personeel van het Erasmus MC, want ‘duurzaam’ is een begrip dat ook bij de inzet van werknemers past.

Cover MVO jaarverslag 2015

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen