Zwempartij open water kan resulteren in misselijkheid en oorontsteking

Array

Een zwempartij in buiten water kan resulteren in misselijkheid of een oorontsteking. Kleine kinderen en ouderen zijn extra kwetsbaar, omdat zij relatief veel water binnen krijgen en ook eerder ziek worden door een vergiftiging.

Veel vakantiegangers beseffen niet hun klachten het gevolg zijn van in buitenwater. Vaak wijten ze hun klachten de warmte, het eten of het barbecuevlees van de vorige dag.  Veelal worden vakantiegangers ziek van blauwalgen of fecale bacteriën. Als mensen ziek worden van het zwemmen in open water, dan is het belangrijk om dat snel bekend te maken.

Het is namelijk een signaal aan de desbetreffende waterbeheerder dat hij maatregelen moet nemen en het is een teken voor andere zwemmers dat het water niet veilig is.

Controle zwemwater

In Nederland zijn waterschappen verantwoordelijk voor de waterkwaliteit van recreatieplassen en -meren. De waterbeheerders moeten van 1 mei tot 1 oktober het zwemwater twee keer per maand controleren op diverse punten. Zij kijken of er geen laag olie, schuim of algen op het water drijft. Ze letten op verdachte geuren en dode dieren, die botulisme of de ziekte van Weil kunnen veroorzaken.

Daarnaast nemen zij watermonsters, die in een laboratorium worden onderzocht op de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacterien of fecalien. Als bij een zwemplaats blijkt dat het ongezond of gevaarlijk is om in het water te zwemmen, stelt de provincie een waarschuwing of een zwemverbod in. Er worden dan waarschuwingsborden geplaatst.

Over het algemeen is de kwaliteit van buitenzwemwater goed, slechts incidenteel wordt in zwemwater iets aangetroffen waardoor die plas tijdelijk niet aan de kwaliteitsnormen kan voldoen. Het gaat vooral mis bij stilstaand water dat niet wordt ververst. Maar vervuiling die de normen overschrijdt, is vaak van korte duur. Vakantiegangers kunnen op verschillende manieren informatie krijgen over de plaatsen waar in oppervlaktewater kan worden gezwommen.

Alle provincies zorgen voor zwemwaterfolders (verkrijgbaar bij gemeentehuizen, bibliotheken, VVV’s, campings en hotels). Actuele zwemwaterinformatie is ook te vinden op www.zwemwater.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen