Genen van invloed op diabetesmedicijn

0
1162

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben in een internationale samenwerking een genetische variant ontdekt, die de werkzaamheid van metformine beïnvloedt.

Gunstig

Metformine is in Nederland het meest voorgeschreven geneesmiddel voor de behandeling van ouderdomsdiabetes (type 2). Het wordt op grote schaal gebruikt vanwege zijn gunstige profiel. De studie is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature Genetics.

Divers

De onderzoekers werken samen in het Metformin Genetics Consortium, onder leiding van de Universiteit van Dundee. De wetenschappers analyseerden de genetische data van ruim dertienduizend mensen die metformine gebruikten. In die grote groep diabetici bevinden zich mensen van diverse etnische afkomst, onder wie ook deelnemers aan de bevolkingsstudie ERGO.

Effect

Prof. Bruno Stricker, hoogleraar farmaco-epidemiologie in het Erasmus MC, is een van de onderzoekers. “Een genetische variant binnen het glucose-transporteiwit GLUT2 blijkt belangrijke consequenties te hebben voor de effectiviteit van metformine”, vertelt Stricker. “Personen met overgewicht, die een gunstige versie hadden van deze genetische variant, ondervonden een extra effect dat overeenkwam met 550 mg metformine. Dat is veel, omdat de normale dagdosering individueel varieert tussen de 500 en 2.000 mg.”

Toekomst

De bevindingen zijn van groot belang, vertelt Stricker. “De behandelingen met geneesmiddelen kunnen effectiever en veiliger worden, door rekening te houden met de genetische kenmerken van een individuele gebruiker. Deze vorm van farmacogenetica, ofwel ‘precision medicine’, heeft de toekomst.”

Bron: Erasmus MC

BRONErasmus MC
Vorig artikelVrouwen moeten weten dat zij een keuze hebben!
Volgend artikelGoed gehoor verbetert kwaliteit van leven
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.