Muziek voor bewoners met dementie Treant

Array

Treant Zorggroep bekommert zich om de kwaliteit van leven van al haar cliënten en bewoners. Een mooi voorbeeld is het muziekproject in De Paasbergen in Odoorn. Bewoners met kunnen binnenkort hun persoonlijke, favoriete beluisteren. Dit geeft ze nieuwe zingeving en helpt bij het maken van verbinding met hun omgeving. 

Memory. Projectleider Paul Blaak legt uit waarom de muziek zo belangrijk is voor deze mensen: ‘Door het luisteren naar wat vroeger hun favoriete muziek was, komen hun eigen herinneringen vaak terug. Hun levensgeschiedenis. Ze hervinden daardoor hun identiteit. Er gebeuren wonderlijke dingen door de muziek. Mensen die in zichzelf gekeerd zijn, zijn na het luisteren soms ineens weer in staat tot een gesprekje. Dat is onbetaalbaar, voor hunzelf en hun naasten.’

iTunes-muziek bibliotheek

Een werkgroep binnen De Paasbergen inventariseert per deelnemende bewoner wat vroeger hun favoriete muziek was. ‘Deze muziek wordt verzameld en in een iTunes-muziek bibliotheek gezet. Per bewoner wordt een afspeellijst gemaakt’, aldus Paul Blaak. Bewoners kunnen vervolgens individueel met hulp van een iPod of iPhone en hoofdtelefoon zijn/haar muziek beluisteren. ‘De eerste reacties zijn erg enthousiast. Mocht iemand nog oudere, ongebruikte iPods of iPhones hebben, dan houdt De Paasbergen zich van harte aanbevolen. Mensen kunnen reageren via [email protected].’

Financiering en deelname aan Music & Memory is gerealiseerd door steun van de Stichting Waar een Wil is en de Stichting Vitaal Paasbergen.

Bron: Treant Zorggroep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen