Borstkankerpatiënten hebben niet altijd winst van aanvullende chemotherapie

Array

Ongeveer de helft  van de vrouwen met hormoongevoelige die na hun operatie in aanmerking komt voor , heeft deze zware aanvullende therapie niet nodig. Dat blijkt uit de Europese MINDACT studie naar de MammaPrint. Deze test voorspelt met hoge nauwkeurigheid het risico op uitzaaiingen en daarmee de mogelijke winst van chemotherapie. In april 2016 zijn de uitkomsten van de MammaPrint gepresenteerd op het jaarcongres van de American Association for Cancer Research. Nu zijn de details ervan ook officieel gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine. Binnen Nederland werd de MINDACT studie gecoördineerd door het Antoni van Leeuwenhoek.

 

Maar liefst 6693 borstkankerpatiënten uit heel Europa deden mee aan de MINDACT studie. Het doel was om te kijken of het veilig is om af te zien van chemotherapie als vrouwen volgens de MammaPrint een laag risico op uitzaaiingen hebben. Dat blijkt inderdaad het geval: 94,7% van de vrouwen die volgens de MammaPrint een laag risico op uitzaaiingen hebben, waren na vijf jaar nog altijd ziektevrij, met of zonder chemotherapie. Jaarlijks krijgen 14.000 vrouwen in Nederland de diagnose borstkanker. Hiervan heeft 80% te maken met een hormoongevoelige vorm.

Mammaprint

MammaPrint voorspelt dus beter het risico op uitzaaiingen dan wat de patholoog kan zien. In bijna de helft van de gevallen (46%) waarbij de pathologische beoordeling van de borsttumor en de lymfklieren aangaf dat de patiënt een hoger risico op uitzaaiingen had, gaf de MammaPrint een laag risico aan. Uit de studieresultaten blijkt dat het inderdaad veilig is om bij deze patiënten af te zien van chemotherapie.

Overbehandeld

Binnen Nederland werd de MINDACT studie gecoördineerd door prof. dr. Emiel Rutgers van het Antoni van Leeuwenhoek. Rutgers: “Wat deze studie in feite laat zien, is dat veel vrouwen met borstkanker nu worden overbehandeld. In Nederland gaat het om ongeveer 2500 vrouwen per jaar. Wereldwijd gaat het om 100.000 per jaar. Al deze vrouwen krijgen binnen de huidige richtlijnen chemotherapie, terwijl deze therapie hen geen significante overlevingswinst biedt. Maar zij hebben wel last van de belasting en de ongunstige bijwerkingen van de chemotherapie.”

MINDACT studie

Nu de resultaten van MINDACT studie officieel gepubliceerd zijn, kunnen alle zorgprofessionals de details ervan inzien. Inclusief details die nog niet eerder zijn gepresenteerd. Zoals het feit dat 75% van de vrouwen met de meest voorkomende vorm van borstkanker (hormoon positief, HER2 negatief en geen positieve lymfeklieren) volgens de MammaPrint een laag risico op uitzaaiingen heeft. Rutgers: “Ik verwacht dat, nu dit definitieve bewijs van de betrouwbaarheid van de  Mammaprint is geleverd, deze test practice changing zal zijn. Er valt veel overbehandeling mee te voorkomen, en daarmee gezondheidswinst te behalen. Bovendien werkt de test kostenbesparend.”

70 Genen

Anders dan klassieke testen kijkt de MammaPrint niet naar pathologische kenmerken van de tumor, maar analyseert de test de activiteit van 70 genen in het tumorweefsel. Internationaal wordt de Mammaprint daarom ook wel de ’70 gene signature’ test genoemd.  Op dit moment wordt de test al wel toegepast,  maar met name bij vrouwen met kleine tumoren (max 2 centimeter) zonder aangetaste lymfeklieren. De MINDACT studie heeft laten zien dat de MammaPrint ook betrouwbaar is bij hormoongevoelige tumoren tot 5 centimeter en bij maximaal 3 positieve lymfeklieren.

Klik hier voor de volledige publicatie in New England Journal of Medicine.

Bron: AvL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen