Snellere en betere diagnose GHZ door nieuwe SPECT-CT scan

Array

De afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Groene Hart Ziekenhuis () heeft onlangs een nieuwe in gebruik genomen. Het is daarmee het eerste ziekenhuis in de regio dat met deze nieuwe apparatuur, voorzien van de laatste ontwikkelingen, werkt. Een SPECT-CT scan combineert twee beeldvormingstechnieken, waarbij het lichaam in afzonderlijke plakjes driedimensionaal kan worden bekeken.

Gerrit Sloof, nucleair geneeskundige van het GHZ, is blij met de nieuwe scan: ‘Mogelijke afwijkingen kunnen met de SPECT-CT scan sneller en met meer zekerheid dan voorheen opgespoord of juist uitgesloten worden. De scan maakt zeer gedetailleerde opnames waardoor afwijkingen die op routinefoto’s niet te zien zijn, nu wel zichtbaar zijn. Ook kunnen we beter zien waar de afwijking precies zit en hoe uitgebreid deze verspreid is. Voor de patiënt betekent dat een snellere en betere diagnose en, waar nodig, ook een snellere start van de juiste behandeling’.

Inzet in de praktijk

De SPECT-CT scan wordt voor verschillende onderzoeken ingezet. Voorbeelden zijn onderzoek van het bewegingsapparaat, uitzaaiingen van sommige vormen van kanker, de pompfunctie en doorbloeding van de hartspier en (bij)schildklieraandoeningen. Het onderzoek is non-invasief wat wil zeggen dat de beelden van buitenaf worden gemaakt en er geen inwendig onderzoek nodig is. De nieuwe scan stelt het GHZ in staat om haar patiënten sneller zekerheid te bieden.

Bron: Groene Hart Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen