Röntgendiagnostiek op de huisartsenpost

0
698

Kennisnetwerk Spoedzorg heeft een onderzoek opgezet om te toetsen wat de meerwaarde is van directe toegang tot röntgendiagnostiek op de huisartsenpost. Martijn Rutten is huisarts, onderzoeker bij IQ Healthcare Radboudumc en lid van het Kennisnetwerk Spoedzorg. Huisartsen zien namelijk regelmatig patiënten met letsels aan het bewegingsapparaat, waarbij röntgendiagnostiek een rol heeft bij het uitsluiten van fracturen. Tijdens het Nationale Spoedzorgcongres op 7 oktober in Utrecht vinden een tiental korte flitspresentaties plaats. Een van die presentaties gaat over een onderzoek over de aanwezigheid van röntgendiagnostiek op de huisartsenpost (HAP).

Patiëntonvriendelijk

Binnen kantoortijd heeft de huisarts de mogelijkheid een röntgenfoto aan te vragen en levert hij of zij de verdere zorg als een fractuur is uitgesloten. Buiten kantoortijd heeft de huisarts op de huisartsenpost deze mogelijkheid doorgaans niet en moet hij verwijzen naar de SEH. Aangezien de helft van deze patiënten geen fractuur heeft, is deze werkwijze niet doelmatig noch patiëntvriendelijk.

Onderzoek

Een klein aantal huisartsenposten hebben wel (beperkt) de mogelijkheid om aanvullende diagnostiek aan te vragen. Onderzoek van het Kennisnetwerk Spoedzorg geeft inzicht in het aantal en de organisatie hierachter. Vervolgonderzoek geeft antwoord op de vraag welke aanvragen de huisarts doet, met welke indicatie, wat de uitkomsten en de patiëntervaringen zijn en wat de verblijfsduur is.

Resultaten

Rutten schetst een duidelijk beeld van de resultaten van dit onderzoek: ‘Röntgendiagnostiek door de huisartsenpost heeft een duidelijke meerwaarde. Zowel voor patiënt als voor professional. En de diagnostiek wordt adequaat ingezet. De professionals op de HAP vervullen hiermee een goede poortwachtersfunctie. Bij de toegang tot röntgendiagnostiek blijft het merendeel van de patiënten in de eerste lijn en vindt er minder poliklinische follow-up plaats. Dit zorgt voor een afname in belasting van de SEH, een significante vermindering van de wachttijden voor de patiënt en een reductie van de kosten. Het is dan ook aan te bevelen om de röntgendiagnostische mogelijkheden voor de huisarts op de HAP verder te stimuleren.’

Spoedzorgcongres

Martijn Rutten is een van de tien flitspresentatoren op het Spoedzorgcongres. Behalve de alledaagse spoedzorg komt op het congres ook de grootschalige spoedzorg in Nederland uitgebreid aan de orde. Op het congres worden de volgende vragen beantwoord: Wat kunnen leidinggevenden en professionals bij acute-zorgaanbieders doen om in te spelen op de grotere vraag naar spoedzorg? Hoe kunnen ze bijdragen aan preventie? Hoe kunnen ze het beste inspelen op een hoog dreigingsniveau? En hoe pak je dit alles aan bij gelijkblijvende budgetten? Het programma en de uitgebreide congresfolder kan je hier bekijken. Kom je ook?

Wil je meer weten over röntgenonderzoek op de huisartsenpost, neem dan contact op met Martijn Rutten.

Guus Schrijvers

Vorig artikelNieuwe gegevens PHYSACTO #ERSLDN2016
Volgend artikelTwee verpleeghuizen Lelie zorggroep onder verscherpt toezicht
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.