Twee verpleeghuizen Lelie zorggroep onder verscherpt toezicht

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft twee verpleeghuizen van de Stichting Lelie zorggroep onder verscherpt toezicht gesteld voor een periode van acht maanden. Het gaat om de verpleeghuizen De Koningshof en Pniël in Rotterdam. Daar verblijven mensen met lichamelijke aandoeningen en met dementie.

De inspectie heeft Lelie zorggroep de afgelopen jaren een aantal keer gevraagd verbeteringen aan te brengen in de zorgverlening. Bij inspectiebezoeken afgelopen zomer, bleek dat de twee locaties niet aan de normen voldeden op de thema’s die de inspectie onderzocht. Daardoor zijn er mogelijk ernstige risico’s voor de cliëntveiligheid.

Medicatieveiligheid

Bij beide locaties waren er problemen met de medicatieveiligheid. In een vrij toegankelijke koelkast met eten en drinken lagen bijvoorbeeld insulinepennen. Er was medicatie aanwezig waarvan de houdbaarheidsdatum was verstreken.
Medewerkers meldden niet alle meldenswaardige incidenten. Er werd niet voldoende gedaan met de analyse van wel gedane meldingen. Daarnaast bleken medewerkers niet goed geschoold voor het werk met de doelgroep.

Cliëntdossiers

Verder waren de cliëntdossiers niet op orde. Een volledig en up-to-date cliëntdossier is van belang om constant goede zorg te leveren en het gedrag van cliënten te kunnen begrijpen. Bij Pniël was bekend dat een cliënt zelf een rolstoelband kon losmaken, maar daar werd niets mee gedaan. De cliënt kon hierdoor vallen en dit kon tot gevaarlijke situaties leiden.

Hoe nu verder?

De inspectie heeft er niet genoeg vertrouwen in dat het Lelie zorggroep zelfstandig lukt om de zorg zo te verbeteren dat de bestaande risico’s worden weggenomen. Daarom staan De Koningshof en Pniël voor een periode van acht maanden onder verscherpt toezicht. Ze moeten er in deze periode voor zorgen dat de zorg weer op orde komt.

De inspectie zal de komende tijd de voortgang in de gaten houden. Dat zal onder meer gebeuren door aangekondigde en onverwachte bezoeken.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen