Kennisprogramma voor verbeteren hartgezondheid vrouwen gestart

Array
Hartstichting draagt als eerste bij aan Kennisprogramma voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

De Hartstichting stelt als eerste gezondheidsfonds extra subsidie beschikbaar voor het Kennisprogramma Gender & Gezondheid, specifiek voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dit recent gestarte programma van ZonMw heeft het doel op twaalf thema’s de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen te verminderen. Begin 2016 maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) bekend dat zij de komende vier jaar 12 miljoen euro voor het Kennisprogramma uit trekt.

Directeur Jannet Vaessen van WOMEN Inc. reageert: “Wij zijn verheugd over het goede nieuws dat het Kennisprogramma Gender en Gezondheid gestart is na de jarenlange inzet van de Alliantie Gender & Gezondheid om in genderspecifiek onderzoek te investeren. Goede gezondheidszorg zou voor iedereen moeten gelden, ongeacht of je man of vrouw bent. Toch worden hart- en vaatziekten bij vrouwen vaak over het hoofd gezien, met alle gevolgen van dien.”

Ook Edvard Beem, plaatsvervangend directeur ZonMw is blij: “Wij zijn verheugd dat de Hartstichting investeert in een van de thema’s van het Kennisprogramma Gender en Gezondheid. Daarmee is de Hartstichting een voorloper en wij hopen dat andere organisaties op andere thema’s willen volgen.”
Kennisachterstand inhalen

“We willen de kennisachterstand rondom hart- en vaatziekten bij vrouwen zo snel mogelijk inhalen. Om het ziektebeeld bij vrouwen eerder te herkennen én de zorg voor vrouwen te verbeteren. Dit project zien wij als een volgende stap” licht Floris Italianer (directeur van de Hartstichting) de extra investering toe. De (nieuwe) samenwerking met ZonMw is er op gericht bestaande kennis over man-vrouw verschillen te bundelen en er conclusies uit te trekken. Die inzichten wordt gedeeld met artsen en onderzoekers, zodat de zorg voor vrouwen ook echt verbetert. Ook wordt zo duidelijk welke concrete kennis nog ontbreekt.

Doodsoorzaak nummer 1

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Jaarlijks overlijden ruim 20.000 vrouwen aan de gevolgen hiervan. Bij vrouwen worden hart- en vaatziekten vaak in een laat stadium herkend, omdat bijvoorbeeld de signalen minder duidelijk zijn en verward worden met stress of de overgang. Bovendien weten artsen niet altijd hoe vrouwen het beste behandeld moeten worden. De meeste diagnose- en behandelmethoden zijn in het verleden getest op mannen en man-vrouw verschillen werden vaak niet meegenomen.

Concrete oplossingen

Hart- en vaatziekten bij vrouwen is onderdeel van de onderzoeksagenda van de Hartstichting en vormt daarmee een van de vijf topprioriteiten. De Hartstichting wil hart- en vaatziekten bij vrouwen net zo goed voorkomen, herkennen en behandelen als bij mannen. Daarvoor is het nodig dat in onderzoek én zorg de verschillen tussen mannen en vrouwen standaard in acht worden genomen. Nieuw onderzoek moet leiden tot bijvoorbeeld méér inzicht in de symptomen bij vrouwen, het eerder opsporen van erfelijkheid én het ontwikkelen van een snellere test voor diagnose.

Lees meer over onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

Meer aandacht voor het vrouwenhart in september

De maand september staat bij de Hartstichting in het teken van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Raadpleeg Hartstichting.nl voor meer informatie .
 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen