Spataderkeurmerk voor 63% van ziekenhuizen en ZBC’s

Array
In Nederland wordt op 216 locaties spataderzorg geboden, 135 van deze locaties hebben dit jaar het Spataderkeurmerk van De Hart&Vaatgroep behaald (63%). Vanaf vandaag kunnen patiënten en verwijzers op www.hartenvaatgroep.nl/kiesuwvaatzorg zien welke ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) het Spataderkeurmerk 2016 hebben gehaald.
Waarom een Spataderkeurmerk?

Het Spataderkeurmerk van De Hart&Vaatgroep helpt patiënten een geïnformeerde keuze te maken voor een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum waar goede spataderzorg wordt aangeboden. Om het Spataderkeurmerk te ontvangen, moeten ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) zich aanmelden voor het keurmerk en voldoen aan een set van kwaliteitscriteria. Deze criteria zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met beroepsgroepen van dermatologen, vaatchirurgen en -laboranten. Een van de criteria is bijvoorbeeld dat er vóór een operatie een duplexonderzoek moet zijn uitgevoerd bij min. 95-100% van de behandelde patiënten. Met een duplexonderzoek wordt met echo gekeken naar de bloedvaten en tegelijkertijd met doppler geluisterd naar de bloedstroom. Hiermee wordt de ernst van de spataderen vastgesteld.

De Hart&Vaatgroep vindt het belangrijk dat mensen met spataderen weten welke ziekenhuizen en ZBC’s zich specialiseren in de behandeling van spataderen èn goede spataderzorg leveren. Voor de analyse wordt gebruik gemaakt van openbare kwaliteitsgegevens die behandelcentra verplicht zijn om aan te leveren.

De Hart&Vaatgroep

De Hart&Vaatgroep is de patiëntenvereniging van en voor mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten. De vereniging richt zich landelijk én regionaal op belangenbehartiging, informatievoorziening, lotgenotencontact en leefstijl. Het Spataderkeurmerk 2016 is in samenwerking met het onderzoeksbureau MediQuest uitgevoerd.

Bron: De Hart&Vaatgroep

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen