Geen twee tumoren zijn hetzelfde

Array
Evelyn Fessler: ‘Exploring Tumor Heterogeneity’

Om kanker goed te karakteriseren moeten de eigenschappen van de kankercel worden verzameld én de invloeden in de omgeving van de kankercel in kaart worden gebracht die bepalend zijn voor het gedrag van de tumor. Dit stelt Fessler in haar proefschrift over de ongelijksoortigheid van tumoren.
Kanker is niet één ziekte. Het is een verzameling van ziekten, want niet een tumor lijkt op de ander. Zo kan een tumor ontstaan in een bepaald orgaan, maar zijn binnen het orgaan verschillende tumoren te vinden afhankelijk van de wijze waarop de tumor ontstaat. Zo zijn verschillende subtypes te onderscheiden binnen een orgaan.

En ook binnen één tumor zijn verschillen te vinden. In een tumor kunnen kankercellen in een bepaalde toestand terecht komen afhankelijk van de wisselwerking met gezonde cellen in de buurt. Tumoren zijn dus zeer verschillend. Fessler stelt dat toekomstig onderzoek zich moet richten op het betrouwbaar kweken van kankercellen en het maken van goede modellen die rekening houden met elke vorm die een tumor kan aannemen. Ze voorspelt dat het combineren van informatie uit kankermodellen met gegevens over de primaire kankercellen (daar waar de kanker ontstaat) de sleutel is om factoren te achterhalen die de groei van tumoren aansturen.
Promotor: prof. dr. J.P. Medema Co-promotor: dr. L. Vermeulen
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 10.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen