Startschot Job Academie een uniek werkbegeleidingstraject als succesformule voor uitvoering participatiewet

Gisteren, 21 september 2016, ondertekenen vier regionale partijen, Stichting BOOR, Potenco, MEE Rotterdam Rijnmond en Franciscus Gasthuis & Vlietland een samenwerkingsovereenkomst met als doel moeilijk lerende kinderen vanuit het doelgroepenregister te ondersteunen in de transitie van school naar een betaalde baan. Twaalf leerlingen uit het VSO (voorgezet speciaal onderwijs) zijn gestart in Franciscus Vlietland met een uniek werkbegeleidingstraject, gebaseerd op een Amerikaans programma genaamd Project SEARCH. Het doel is om jonge mensen zo op te leiden dat ze voldoen aan de vraag van werkgevers en zodoende zich ontwikkelen tot volwaardige collega’s in de zorg.

De Job Academie

De Job Academie is geen fysieke school maar een infrastructuur voor leerlingen van het VSO en praktijk onderwijs. Zij ondersteunt deze doelgroep bij de transitie van school naar werk. Zij maakt gebruik van Project SEARCH om leerlingen in het laatste jaar van hun VSO optimaal voor te bereiden naar een volwaardige echte baan. Dit gebeurt in de vorm van een intensief arbeids- en trainingsjaar, verdeeld in drie stages op verschillende afdelingen. Zo kunnen zij zich optimaal voorbereiden op het werkende leven. De leerlingen worden begeleid door een jobcoach en een leerkracht, die fulltime in het ziekenhuis aanwezig zijn. Tijdens de stages spelen ook buddy’s van het ziekenhuis een belangrijke rol in de begeleiding.

Participatiewet en opleidingsziekenhuis (STZ)

Als organisatie wil Franciscus Gasthuis & Vlietland op een volwaardige manier vorm geven aan de participatiewet. In haar visie houdt dit in dat mensen die onder de doelgroep vallen volwaardige medewerkers worden die competent zijn om hun functie uit te voeren en daarmee volwaardig en onmisbare collega worden.  Eén van de wijzen om dit vorm te geven is het in Amerika ontwikkelde werkbegeleidingstraject Project SEARCH. Het programma is zeer succesvol gebleken voor deze doelgroep en wordt nu voor het eerst in Nederland toegepast.  Als topklinisch opleidingsziekenhuis investeert Franciscus Gasthuis & Vlietland veel in opleiden en onderzoek. Om dit opleidingstraject optimaal te ondersteunen en verder te ontwikkelen hebben Stichting BOOR, Potenco, MEE Rotterdam Rijnmond en Franciscus Gasthuis & Vlietland de handen ineen geslagen.

Bron: Franciscus Gasthuis & Vlietland

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen