Helft 50-plussers heeft last van gehoorverlies

Array

20% slechthorenden stelt gebruik hoortoestel uit
Veel mensen zich realiseren dat ze niet goed kunnen horen. Bijna de helft (47%) van de Nederlanders boven de 50 ervaart regelmatig dat hun gehoor achteruit gaat. Voor ruim een kwart (28%) is slechthorendheid een ongewenst toekomstperspectief. Slechthorendheid betekent dat je niet meer kunt meedoen. Ruim 20% van de 50-plussers zegt dat ze het gebruik van een hoortoestel zo lang mogelijk willen uitstellen. Dat blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Schoonenberg onder 1.000 Nederlanders van 50 jaar en ouder.

Mee kunnen blijven doen

Tijdens gesprekken (78%), televisie kijken/radio luisteren (49%), bellen (22%) en op het werk (18%) merken mensen dat hun gehoor achteruit gaat. Meer dan een derde (35%) vreest door slechthorendheid niet meer goed mee te kunnen doen in het dagelijks leven. Henriette van Swinderen, Marketing Directeur van Schoonenberg: “Onbewust gaan mensen minder vaak uit en mijden sociale contacten omdat ze gesprekken minder goed verstaan. Dit is extra lastig in onze huidige maatschappij waar zelfredzaamheid steeds belangrijker wordt en mensen langer zelfstandig moeten en actief willen blijven. Maar er is veel te doen aan slechthorendheid. Met de juiste hooroplossing en persoonlijke begeleiding kunnen mensen goed blijven horen en daardoor thuis, op het werk en in het sociale leven blijven meedoen.”

Ijdelheid speelt mee

Van alle 50-plussers zegt 94% een hoortoestel te gaan gebruiken als dat nodig is. 20% van de ondervraagden wil dat wel zo lang mogelijk uitstellen, vooral mensen mét een gehoorachteruitgang. Mensen die soms het idee hebben dat ze minder horen, zijn overigens banger om slechthorend te worden, dan degenen die dat idee niet hebben. Men denkt dat het dragen van een hoortoestel laat zien dat je ouder wordt (40%), het je minder aantrekkelijk maakt (34%), onhandig in gebruik is (18%) of belemmert in het functioneren (11%) in het dagelijkse leven. Henriette van Swinderen: “Dankzij technologische innovaties worden hoortoestellen steeds kleiner, soms zelfs onzichtbaar en kan het geluid worden afgestemd op de situatie waarin de drager zich bevindt.

Slechthorendheid in Nederland

Gehoorverlies wordt vaak in verband gebracht met een versnelde cognitieve achteruitgang bij senioren. Onderzoek van de universiteit van Bordeaux (2015) toonde aan dat het gebruik van een hoortoestel het geheugen en denkvermogen van senioren juist scherp houdt. Er zijn bijna 1,5 miljoen mensen die een zodanig gehoorverlies hebben dat het ze belemmert in hun dagelijks functioneren. Tussen 50 en 60 jaar is de kans op een teruglopend gehoor 10%; boven de 70 meer dan 30%. Het aantal slechthorenden zal de komende jaren stijgen. Sinds 2013 neemt het aantal 65-plussers versneld toe. Van 2,7 miljoen in 2012 tot 4,7 miljoen in 2041.*

* CBS-cijfers


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen